Az előző írásunkban átbeszéltük, hogy milyen folyamatok zajlanak le a komposztálás során. Ebben a cikkben átnézzük azokat az anyagokat, amelyek hasznosak, illetve károsak a humusz előállításához.

A felhasznált alapanyagok összetétele nagyon fontos a jó minőség eléréséhez. Minél többféle anyagot teszünk a komposztálóba, annál jobb lesz a végeredmény. Fokozott figyelmet kell fordítani az alapanyagok tisztaságára, a műanyagokat, gumit, fémet mindig el kell távolítani a zöldhulladékból!

Jól komposztálható anyagok keletkeznek a kertben, illetve a konyhában is. A kerti növényeink metszése során keletkező ágak, nyesedékek megfelelően aprítva, a hervadt virágok, a fűnyesedék, de még a használt virágföld is bekerülhet a komposztládába. Nagyon jól hasznosítható a különböző zöldségek, gyümölcsök lehámozott héja, a kávézacc, a teafilter vagy a tojáshéj is.

Vannak azonban olyan anyagok a háztartásban, amelyek csak korlátozott mértékben hasznosak a komposzttérben. A déli gyümölcsök héját alaposan mossuk át, mielőtt a komposztba dobnánk, ugyanis a legtöbb ilyen héj nagyon sok tartósító és növényvédő szert tartalmaz.

A fenyő- és tujafélék amellett, hogy az illóolaj- és gyantatartalmuk miatt nehezebben bomlanak le, a komposzt kémhatását is savasra változtatják. A téli időszakban keletkező fahamu a fenyőfélékkel ellentétében erősen lúgosít, amely szintén kedvezőtlen pH-t teremt a komposztban. Fontos, hogy a többi alapanyaghoz viszonyítva legfeljebb 3%-os arányban adagoljuk!

Beszélni kell a TILOS kategóriáról is! A teljesség igénye nélkül az alábbi anyagokat nem szabad a komposztládába tenni: műanyagok (pl. hungarocell), fém (pl. alufólia), üveg, építési hulladék, gyógyszer, elem, tisztítószer, használt kozmetikai törlőkendők, papírzsebkendő, pelenka, hús, csont, növényi zsíradék/olaj, cigarettacsikk, festett/vegyszerrel kezelt fa, színes újságok stb. Ezen anyagok jelentős része biológiailag nem lebonthatók, amelyeket szelektíven kell gyűjteni, továbbá mérgező és káros anyagokat tartalmaznak.

Csak egy kis odafigyelés a kiváló komposzt érdekében!


FORRÁS: HARMAN OTTÓ INTÉZET KIADVÁNYA: A KOMPOSZT IS ÉRTÉK