„Tudom, hogy győzni fog!”

A TV Eger A mi történetünk című magazinműsorában már megismerkedhettek a nézők MARCI történetével, az életerős, látszólag egészséges 3 és fél éves kisfiúval, aki Recsken él a családjával. Minden rendben ment az életükben, egészen Marci 13 hónapos koráig, amikor egy olyan tünet jelentkezett a kisfiúnál, amely teljesen megváltoztatta a mindennapjaikat.

A diagnózis

Egy epilepsziás rohammal kezdődött minden 2018 novemberében, amely egyre többször és erősebben jelentkezett nála. Decemberben olyan súlyos állapotba került, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ekkor még nem tudták a diagnózist. Szülei abban reménykedtek, hogy egy gyerekkori epilepsziáról van szó, amely kinőhető és gyógyszerrel jól kezelhető. Ez azonban nem így lett. 2019. január 14-én ismét kórházba kerültek, ahol MRI-vizsgálatot készítettek.

Marci édesanyja elcsukló hangon, a könnyeivel küszködve emlékezett erre a dátumra, amelyet sohasem felejt. A felvétel egy 7,5 cm-es cisztát és szövetszaporulatot mutatott. Ekkor a kisfiút azonnal megműtötték a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinikán, azonban a daganatot elhelyezkedése miatt nem sikerült teljes egészében eltávolítani. Ezután újabb lesújtó hírt kapott a család, a szövettan egy hármas stádiumú rosszindulatú agydaganatot igazolt. Marci több sugár- valamint kemoterápiás kezelést kapott, azonban ezek sem hoztak eredményt, a daganat egy centiméterrel növekedett.

Kombinált kezelés Kölnben

A család azonban nem adta fel, minden erejével arra koncentrált, hogy megmentsék kisfiuk életét. Magyarországon azonban nem állt rendelkezésre több lehetőség, így külföldön kerestek számára terápiát, amelyet a németországi Kölnben találtak meg. A kombinált vírus-, immun- és hőterápiára épülő életmentő kezelés azonban számukra önerőből megfizethetetlen volt, 31 millió forintba került. Marci édesanyja úgy fogalmazott, 2020 januárjában igazi csoda érte őket, hiszen mindössze 7 nap alatt sikerült összegyűjteni ezt a pénzt.

Összefogás Marci életéért

Mindez összefogással sikerült, a Csodacsoport Alapítvány, valamint a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány segítségével. Így Marci lehetőséget kapott az életre, februárban elkezdhették a kezeléssorozatot Kölnben. Az édesanya elmondta, ezen a klinikán csak olyan gyerekeket látnak el, akik a legagresszívabb agydaganattal küzdenek. Olyan pici kisfiút azonban, mint Marci még nem ápoltak ott – tette hozzá.

A kis hős

Marci szervezete kezdetben lázzal reagált a terápiára, azonban ez később megszűnt és egyre jobban bírta a kezeléseket, amelyből az utolsót 2021 februárjában kapta, négy hónappal később, mint tervezték. Ennek oka, hogy a család elkapta a koronavírust, amely még inkább megnehezítette az amúgy is megterhelő időszakot. Az eredmények azonban azt igazolták, hogy a gyógykezelés-sorozat hatékonynak bizonyult, a daganat növekedése megállt és nem képződött áttét. Marci állapota stabil, életminősége javul. Ahhoz azonban, hogy felvegyék a végső harcot a betegséggel és – ahogy az édesanya, Adrienn fogalmazott – győzzenek, folytatniuk kell a kezelést. Mindez 17 millió forintba kerül.

Segítsünk együtt!

A család továbbra sem adja fel, küzdenek a kisfiuk életéért, amely pénzben megfizethetetlen, most mégis arról van szó, hogy össze tudják-e gyűjteni számára ezt az összeget. Az élete a tét, egy 3 és fél éves életvidám kisfiú élete, aki megérdemli, hogy felnőjön.

Marci gyógykezelését a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány számlaszámára való utalással támogathatják a segíteni szándékozók, a közleményben megjelölve nevét: SZABÓ MARCELL / 11734138-20017125


SZERZŐ: TÓBIK ANGELIKA
FOTÓ: TV EGER