Miként a címben a Supernem slágere a mozizásra biztat, úgy én is ismét a kultúrafogyasztók figyelmébe ajánlanám a filmszínházakat és multiplexeket. Mindazok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, a tévé-, laptop-, rosszabb esetben pedig a tablet-, vagy telefonképernyők után végre szélesvásznon élvezhetik a legkülönfélébb alkotásokat, amelyeket a készítők eredetileg is utóbbira álmodtak meg. Tiszteljük meg őket azzal, hogy ha már újra adott a lehetőség, élünk vele!

„Tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda”

Május 8-án, hosszú szünet után ismét megnyitotta kapuit az egri mozi. Először azokat az alkotásokat láthatták a nézők, amelyekkel ősszel bezárt az intézmény. A beengedésnél a védettségről szóló okmányt az ott dolgozók összevetik a személyi igazolvánnyal, – a közönség csak ezt követően léphet bentebb a filmek birodalmába.

Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője a TV Eger Együtt sikerül! című sorozatában az elmúlt időszak nehézségeiről is vallott: „El sem tudtuk képzelni, hogy előfordulhat olyan szituáció, hogy a mozi nem lehet nyitva” – az igazgató hozzátette, mivel normál működés alatt hétvégente, sőt ünnepnapokon is várják a nézőket, váratlanul és rosszul érintette az intézményt a bezárás. „Több mint egy éve nem vetíthettünk filmeket, sőt nem is nagyon volt mit műsorra tűzni, emiatt nem tudtunk a megszokott formában dolgozni. Elég nehéz időszakot éltünk át, és több hónap kellett, mire sikerült feldolgozni, megérteni, hogy mi történik körülöttünk” – fogalmazott Berényi Tamás.

Az ügyvezető optimista a pandémia utáni újranyitással kapcsolatban, és bízik abban, hogy nem lesz ismét zárás, vagy egyáltalán olyan körülmény, amely ezt indokolná. „Szerencsére az eddigi örömeink, inspirációink kitartottak az elmúlt időszakban, és tudtuk, hogy eljön az a pillanat, amikor nyithatunk, s ismét találkozhatunk a nézőkkel” – mint mondta, erre már-már csodaszámban gondoltak. „Vártuk, hogy mikor nézhetjük a filmeket újra együtt a közönséggel, ugyanis sokszor beülünk közéjük, figyeljük a reakciókat, így nemcsak dolgozunk, hanem mozinézőként is részt veszünk a hétköznapokban” – tette hozzá az igazgató.

Semmivel sem helyettesíthető moziélmény

A streamingszolgáltatók számtalan pozitívumot kínálnak, például az otthon kényelmét, az azonnali elérést, visszatekerést, megállítást, a választható feliratokat, vagy szinkronokat, illetve nem utolsó sorban a töménytelen mennyiségű tartalmat, – méghozzá kéretlen reklámok nélkül. De talán az előnye éppen a hátránya is, mert különösen el lehet veszni ezeknek az oldalaknak a böngészése közben. Aki valaha próbálta a Netflixet, vagy az HBO GO-t, az bizonyára töltött már el úgy véletlenül akár egy teljes órát a filmelőzetesek bámulásával, hogy végül nem nézett meg semmit.

Talán keveseknek adatik meg az a nagyfokú tudatosság, amellyel mindig kizárólag az előre eltervezett filmet tekintik meg, vagy adott esetben egy adott szériából egyetlen részt, és nem kezdenek őrült darálásba. De ragadtam már benne például olyan sorozatban is, amely valójában egyáltalán nem érdekelt, és erre csak két-három résszel később ocsúdtam.

A moziba igyekezvén sokkal inkább megtervezi az ember, hogy mit fog nézni; készül rá, kicsit úgymond elcsendesedik, befelé fordul, és mire elsötétednek a teremben a fények, teljesen átszellemül. Így történt velem is, és ennyi kihagyás után még az előzetesek is élményt jelentettek.

Berényi Tamás a streamingszolgáltatók kontra mozik kérdéskörében is kifejtette véleményét: „Az elmúlt egy évben átalakultak a filmnézési szokások, ám statisztikák bizonyítják, hogy az emberek ugyanúgy keresték az új tartalmakat, amelyeket szintén egy viszonylag új szórakozási formaként meg is találtak, – méghozzá a különböző előfizetéseken keresztül.” Az ügyvezető hozzátette, egy átmeneti időszakról beszélhetünk, hiszen bár egy filmet otthon is meg lehet nézni, véleménye szerint a tévé és kanapé kombója nyújtotta kényelem nem helyettesítheti a barátokkal, családdal moziban eltöltött élményt és hosszú-, vagy talán már középtávon is sokan vissza fogják cserélni a streamingelőfizetéseket mozijegyre.

„A filmek világa régen is elvarázsolta a kicsiket és nagyokat egyaránt, amely a mai napig jellemző” – vallja az igazgató. „A nézők beleélhetik magukat a legkülönbözőbb történetekbe, és kicsit kizökkenhetnek a mindennapokból” – tette hozzá. „A filmnézés a legtöbb ember számára különösen fontos, és ennek talán nyugodtan mondhatjuk, hogy a csúcsa, vagy a legnagyobb élményt nyújtó verziója a mozizás, amely olyan élményt nyújt, amit máshol nehezen lehet pótolni” – fogalmazott Berényi Tamás.

Az ügyvezető arra számít, hogy amint helyrerázódik a filmipar, és megjelennek azok a művek, amelyeket tavaly elcsúsztattak, a nézők ugyanúgy látogatják majd a mozikat. „Optimista vagyok, de realista is egyben, és úgy gondolom, mivel igen széles a kínálat, viszonylag gyorsan eljutunk majd oda, hogy újra megtelnek a mozitermek” – fejezte ki reményét az igazgató.

Újra nézhetünk, mint Rozi a moziban

Nincs az a házimozirendszer, amely visszaadná a filmszínházak varázsát, akik pedig a pandémia alatt gubóztak be, és változtak tömegkerülő antiszociálissá, azoknak sem kell elkeseredni, hiszen a magyar drámákon, dokumentumfilmeken és úgy általában a szerzői műveken eddig sem tolongtak az egri mozikban, így ezekre nyugodt szívvel jegyet válthatnak a továbbiakban.

A vidéki horgásztónál játszódó Spirál című magyar alkotásban például ismét Borbély Alexandra (2017-ben a Testről és lélekről c. műben nyújtott teljesítménye után átvehette a legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat) finom rezdüléseit követhetjük nyomon alakításán keresztül. Aki él-HAL a nyitott befejezésekért és a tömör dialógusokért, az garantáltan nem fog csalódni.

Emellett egymást követik, sőt tapossák az igazi blockbusterek, mint például a Godzilla Kong ellen, ahol a szörnyek visszatérnek, még nagyobbak, hangosabbak és erősebbek, hogy popcornt remegtető, ádáz csatát vívjanak egymással a nézők kegyeiért.

A Mortal Kombat ismerősen csenghet azoknak, akik magabiztosan mozognak a videójátékok birodalmában, a szereplők most egy közel kétórás filmet harcolnak végig. A bajnokok elképesztő csatára készülnek, hihetetlenül látványos ütésekből és rúgásokból álló koreográfiákkal.

És végre moziban is elérhető az Ígéretes fiatal nő, amely idén bezsebelte a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A filmben Carey Mulligan mellett a vegytiszta bosszú a minden szálat mozgató igazi főszereplő, amely felkavarja a „rendes fickók” nyugodalmas világát.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: TV EGER