„Egerben a levegő minősége jónak mondható éves szinten, azonban napi adatokat tekintve vannak kifogásolható időszakok. Városunkban két alapvető levegőterhelő szektort kell megemlítenünk. Az egyik a közlekedés miatti kibocsátás, amely közvetetten hozzájárul a talajközeli ózon feldúsulásához nyáron, a másik a lakossági szilárd tüzelés, amely a fűtési szezonban terheli a település levegőjét többek között kisméretű aeroszol részecskékkel (PM10, PM2.5), hétköznapi nevén szálló porral” – mondta el lapunknak Dobó Zsófia önkormányzati ökomenedzser.

Felmérés a HungAIRy LIFE integrált projektnek köszönhetően

A szakember kifejtette, hogy a 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt fő célja a levegőtisztaság védelme és a levegőminőség javítása hazánkban. A 8 régióban, azon belül 10 városban megkezdett és 2026 végéig tartó projekt koordinátora a budapesti Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

„Egerben két pilotakció valósul meg a HungAIRy projektnek köszönhetően, amelyek célja az említett két szektor levegőterhelésének csökkentése. A közösségi kerékpáros rendszer kiépítése mellett a másik fontos célkitűzés a tűzifaellátási lánc működésének feltérképezése és optimalizálása. Tavaly online kérdőív formájában tájékozódtak az egriek tüzelési szokásairól, a lakóépületek energetikai állapotáról, valamint arról, hogy alapvetően mennyire informáltak a témában.

Cél: a környezetbarát fatüzelés népszerűsítése

Dobó Zsófia elmondta, hogy az adatokat összegezve egy tanulmány készül, amelynek célja a tűzifaellátási lánc működésének, szereplőinek, a folyamat szabályozásának, illetve annak hatékonyságának feltérképezése. Ugyancsak cél, hogy a tanulmány rávilágítson azokra a hiányosságokra, amelyeken javítva hatékonyabbá válhat az ellátási lánc működése, valamint az egriek számára elérhető legyen minden szükséges információ a környezetbarát, minőségi fatüzelés megvalósításához.

„Az akció nem beruházásorientált, hanem elsősorban a szemléletformálás, tudatosítás és az érzékenyítés a célja. A tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy máshogy kell megszólítani a társadalom azon részét, akik hátrányos helyzetűek és mindennapjaikat a nélkülözés jellemzi, mint azokat, akik kielégítő életkörülmények között élnek és tájékozottabbak. A pandémiás helyzet miatt sajnos jelenleg nem lehetséges a személyes találkozásokon alapuló érzékenyítő kampányok szervezése, ám amint változik a helyzet, lehetőség lesz tájékoztató rendezvényekre, amelyeknek kiemelt témája lesz az optimális és hatékony szilárd tüzelés. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha néhány alapvető szabályt betartanak a tüzeléskor, azzal rengeteget tehetnek a levegőterheltség csökkentése érdekében” – hangsúlyozta az ökomenedzser.

Dobó Zsófia lapunknak elmondta, az önkormányzat jelenleg dolgozik egy adatbázis létrehozásán, amely nyilvántartaná a városban üzemelő kémények típusát.

Mi lesz a karácsonyfákkal?

A magas gyantatartalmuk miatt a fenyőfákat nem tanácsos semmilyen tüzelőberendezésben égetni. Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. január végéig gondoskodott a kihelyezett fenyőfák elszállításáról, azonban aki lemarad a meghirdetett időpontokról, Egerben a Homok utcai hulladékudvarban továbbra is díjtalanul leadhatja fenyőfáját. Tájékozódni az egrihulladek.hu weboldalon lehet.

Hasznos fűtési tippek: száraz tűzifa-felhasználás

Az időzítéssel pénzt és energiát nyerhetünk

Javallott időben, akár 1-2 évvel előbb megvásárolni a tűzifát, ugyanis a frissen kivágott tűzifa tömegének csaknem 50%-át nedvesség teszi ki. A légszáraz tűzifa 15-20% nedvességet tartalmaz, amelyet 1-2 év szakszerű, azaz fedett, de jól szellőző helyen való tárolás után ér el. Mindez azért szükséges, mert a friss tűzifa égetése közben jelentős mennyiségű energiát igényel az, hogy a fában lévő nedvesség elpárologjon. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen a helyiségben, sokkal több fát kell eltüzelni. Minden 10%-os többletnedvesség 9%-os fűtőérték-csökkenéssel jár!

A súly néha csal

Érdemes odafigyelni a tömeg alapján való vásárláskor, ugyanis látszatra a nedves és száraz tűzifa között nincs különbség. A köbméterre történő értékesítéskor azonban a többletnedvességet nem fizeti meg a vásárló. A térfogatra történő vásárlásnál is számos mértékegység van: méteres, kitermelt; hasított kalodázott, ömlesztett, hálós ömlesztett; űrméter – köbméter – szórt űrméter – rakott űrméter stb. Ezekkel is érdemes tisztában lenni.

Nem mindegy, milyen technikával gyújtunk be!

Téves az az elgondolás, hogy hatékony alulról meggyújtanunk a farakatot a kazánban a következő sorrend szerint: papír, könnyűfa, majd a legtetején a keményfa. Mindezt fordított sorrendben célszerű végezni: alul a keményfa, majd „gyújtós”, illetve a papír.

Ügyeljünk tüzelőberendezésünk rendszeres, éves  isztítására!

A kémény és a tüzelőberendezés karbantartása minden évben elengedhetetlen, amelyet nagyon sokan nem vesznek komolyan. A rendszeres tisztítással is jelentősen növelhető a tüzelés hatékonysága.

Mivel fűtsünk és mivel ne?

Fűtőérték tekintetében megkülönböztetünk kemény- és puhafát. Fűtőérték szempontjából legértékesebb a cser-, a bükk-, a tölgy-, valamint az akácfa. Zárt és nyílt téren is tilos a következőket tüzelni: szemetet, műanyagot, textilt, kezelt (festett, lakkozott) fát, gumit, nyomtatott papírt stb. Ezek égetése közben jelentős mennyiségű légszennyező anyag jut a környezetbe.

További információ a HungAIRy projektről: www.hungairy.hu


Légszennyezéssel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak Dobó Zsófia egri ökomenedzserhez a városházán.

Ügyfélfogadási idő:
szerda 14.00-17.00


(EM)