Helyi és nemzetközi kapcsolatok, illetve az elmúlt évek kormányzati egyeztetései

A városvezetés számos találkozón vett részt, sikeresen képviselték Egert, ápolták a testvér-, illetve partnervárosi kapcsolatokat, amelyek új erőre kaptak a koronavírus-járvány után. Mirkóczki Ádám polgármester kiemelten fontosnak tartja ezen lehetőségeket, együttműködéseket, hiszen a közös projektek, az ötletmegosztások és a kölcsönös segítségnyújtás támogatja a turizmus fellendülését, valamint a célul kitűzött eredmények elérését.

Spanyol nagykövet

Eger partnervárosa lehet Santiago de Compostilla

A koronavírus-járvány okozta bezárások idején is a nyitásra törekedett Eger. 2020 szeptemberében városunk először látta vendégül Anunciada Fernández de Córdova y Alonso-Viguera spanyol nagykövetet, akit – saját elmondása szerint – elbűvölt Eger hangulata, gazdag turisztikai értékei és a kiemelkedő vendéglátása. Több dolog is összeköti Spanyolországgal városunkat, például a bor, a turizmus, illetve a vallás, amely kapcsolódási pontokból kiindulva érdemes minél szélesebb együttműködésre törekedni.

Lengyel testvérváros

A két település még szorosabbra fűzné kapcsolatát

Eger polgármestere 2021 nyarán látogatott Przemyslbe, Wojciech Bakun elnök, a lengyelországi testvérváros polgármesterének meghívására. A városvezetők átbeszélték azon lehetőségeket, amelyek mentén még szorosabbra fűzhetik a települések együttműködését, illetve a két nép legendás barátságának erős kötelékét. Emellett megemlékeztek az I. világháborúban elhunyt hősökről az Osztrák-Magyar Katonai Temetőben, emléktáblát avattak Szabolcs Ferenc mérnök hadnagy tiszteletére.

Koszovói testvérvárosi kapcsolat

A megkeresés hosszútávú együttműködést eredményezhet

Őexc. Budima Gjeneza, Koszovó magyarországi új nagykövete látogatást tett a városházán. Mirkóczki Ádám polgármesterrel egy esetleges Eger-Peja testvérvárosi kapcsolatról tárgyaltak. Utóbbi a nagykövetasszony szülővárosa, amely többek között ásványvízforrásairól, illetve sörgyárairól híres. Az együttműködés során a felek szeretnék, ha egymás országainak megismerésében az oktatás mellett a turizmus, a kultúra, valamint a gasztronómia is szerepet kapna.

Városunkba látogatott Marc Dillard

Már nemcsak Európában, hanem az óceánon túl is jegyzik Eger városát

2021 decemberében az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével folytatott tartalmas és érdekes beszélgetést Mirkóczki Ádám polgármester a városházán. Eger turizmusa mellett többek között az egyetemről, valamint a lehetséges jövőbeni gazdasági befektetésekről és együttműködésről is szó esett.

Csinan

Az elmúlt időszakban partnervárosi kapcsolatot sikerült kialakítani a kínai Csinan városával.

Találkozó Ljubov Nepop ukrán nagykövettel

A háborús konfliktusok helyett együttműködésben reménykednek

Idén tavasszal Ukrajna budapesti nagykövete fogadta városunk polgármesterét, aki tájékoztatást adott az Egerben elszállásolt ukrán menekültek helyzetéről. A felek megegyeztek a jövőben rejlő lehetőségekről és együttműködésről, a részleteket pedig akkor konkretizálják, amikor a közös tettek feltétele, vagyis a béke helyreállt.

Albán vendégek

Megújulhat a Szkander bég téri emlékhely

2021 szeptemberében Őexc. Arian Spasse albán nagykövet és Avni Hafuzi tiszteletbeli konzul tett látogatást Eger polgármesterénél. A városvezető partnerségét, illetve segítő szándékát hozzájárulásával erősítette meg, mely szerint megújulhat a Szkander bég téren álló emlékhely. Emellett a felek egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Hunyadi János és az albán hadvezér együttműködésének emlékét közösen kell ápolni.

 

A siker útján

Az elmúlt években számos beruházás valósulhatott meg a megyeszékhelyen kormányzati támogatással. Az átadókra vezető politikusok érkeztek Egerbe, akikkel sok esetben a városvezetőink is egyeztettek, számos sikeres tárgyalásról számolhatunk be.

Gulyás Gergely

A Modern Városok Program egri megvalósításáról tárgyaltak

Az egri vár megújítására, illetve a Nemzeti Vízilabda- és Úszóközpont megvalósítására kidolgozott projektek teljesülése közös cél – többek között erről egyeztetett 2021 júliusában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és dr. Pajtók Gábor akkori kormánymegbízottal (szerk. jelenleg országgyűlési képviselővel) Mirkóczki Ádám polgármester. A tárgyaláson a politikusok egyetértettek abban, hogy arra törekednek a jövőben, hogy a tervek a projektelemek elhagyása nélkül valósuljanak meg, valamint, hogy a többletforrásokat biztosítsa a kormány.

Áder János

Borkóstológálán mutatták be a Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelgő Egri Csillag Superiort

A Líceum dísztermében mutatták be az íróóriásról elnevezett, közösségi összefogással megalkotott nedűt a Gárdonyi 100 emlékévhez kapcsolódóan. A helyi és Eger környéki borászatok egymást segítve készítették el az italt. Számos cég, borvidéki önkormányzat és magánszemély csatlakozott a kezdeményezéshez és támogatásukkal biztosították a limitált bor elkészültét. A szervező Egri Bikavér Borlovagrenddel és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsával együttműködésben rendezték meg a gálát, amelyen bemutatták a Gárdonyi Egri Csillag Superiort, melyet 2021-ben, illetve idén aranyérmes egri borok társaságában kóstolhatott meg a közönség, köztük a rendezvény díszvendége dr. Áder János, Magyarország leköszönt köztársasági elnöke és Minczér Gábor alpolgármester.

Lázár János

Egerbe látogatott az építési és beruházási miniszter

Idén augusztusban az egri beruházások tervezett felfüggesztéséről, felülvizsgálatáról és átütemezéséről egyeztetett Lázár János Mirkóczki Ádám polgármesterrel és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselővel, akik kiemelten fontosnak tartják a városban történő fejlesztések megvalósulását. A megbeszélésen érintették többek között a Modern Városok Programot, valamint a TOP és a TOP Plusz források felhasználását. Emellett az elkerülő út megvalósításának fontosságában és a 25-ös főút rekonstrukciójával kapcsolatban is egyetértettek a politikusok.

Deutsch Tamás

Kormányzati támogatás az Egri Sportiskola Sportegyesület javára

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálása, a magas szintű szakmai munka megtartása, illetve a sportolók eredményes felkészülésének anyagi támogatása céljából 45 vidéki – köztük egy egri sportszervezet részesült kormányzati támogatásban. A 70 millió forintról szóló szerződést a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Deutsch Tamás, valamint az Egri Városi Sportiskola igazgatója, Kovács Géza írták alá 2021 tavaszán.

Varga Mihály

A Sanatmetal Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének átadójára látogatott a pénzügyminiszter

Városunk egyik legnagyobb vállalkozása éves szinten jelentős összeggel járul hozzá Eger adóbevételeinek gyarapításához. A cég és munkatársai városunk szempontjából is stratégiailag fontos területen végzik tevékenységüket. A Sanatmetal Kft. legújabb kapacitásbővítést célzó fejlesztésének átadóján Mirkóczki Ádám polgármester is részt vett, ahol mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter is tiszteletét tette. A beruházás városunk és az egriek érdekeit is szolgálja, hiszen – amellett, hogy stabilitást biztosít –, új munkahelyek jöttek létre, és növekedtek az iparűzési adóbevételek.

Varga Judit

Az igazságügyi miniszter adta át az Áldozatsegítő Központot

A tervek szerint 2025-re minden megyeszékhelyen kiépül az áldozatsegítő hálózat. Az egri a 11. központ az országban, amelyet a Rákóczi utcai garzonház földszintjén alakítottak ki. A bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai közül egyre több embert érnek el a szakemberek. Tavaly mintegy 18 ezer bajbajutottnak tudtak segíteni.

Soltész Miklós

Segítségkérés ukrán menekültek számára

2022 tavaszán Soltész Miklós államtitkár telefonon kereste meg Mirkóczki Ádám polgármestert, hogy Eger segítségét kérjék mintegy 80 menekült elszállásolásával kapcsolatban, akik a Donyec-medencéből érkeztek és az ottani rendvédelmi szakemberek családtagjai. A városvezetés megszervezte az utazást, az étkezéseket, valamint az Ukrajnából érkezőket elhelyezték a munkásszállón.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, MIHÁLY PÉTER