„Pro Agria” (kulturális) szakmai díjban részesült Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese, aki 2001-től dolgozik könyvtárosként az intézményben, ahol 2014-től osztályvezetői, majd 2016-tól igazgatóhelyettesi megbízást kapott. Az elmúlt években kezdeményezéseivel, programok szervezésével aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a könyvtár helyben és országosan is kiváló eredményeket érjen el. „Jól csak úgy lehet egy közösségben dolgozni, ha a kollégák is támogatnak ebben” – jegyezte meg a díjazott kitüntetésével kapcsolatban A mi történetünk című magazinműsorban.

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna

„Pro Agria” (kulturális) szakmai díjat kapott H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum művészettörténész főmuzeológusa, a gyűjteményi és állományvédelmi osztály osztályvezetője. Művészettörténészként az 1994 óta az ötven éves múltra visszatekintő Országos Akvarell Biennálé/Triennálé kurátora. Kutatásaival, konferencia-előadásaival, konferenciaszervezésekkel folyamatosan gyarapítja városunk, megyénk és hazánk kulturális örökségét. A Szabad Szalon Heves Megyében Élő és Tevékenykedő Képző- és Iparművészek Egyesülete elnökeként 2002-től odaadással dolgozik a megye és a város művészeti életének gazdagításáért, a művészek elismeréséért.

H. Szilasi Ágota

„Pro Agria” (gazdasági) szakmai díjban részesült – a HKIK Elnökségének javaslata alapján – a Schoen + Sandt Hungary Kft., amely csaknem 130 éves múltjával Eger meghatározó iparvállalata.  Fő tevékenységei a stancoló gépek, valamint egyedi célgépek tervezése és gyártása, és az alkatrészgyártás. Munkáltatóként 120 egri és Eger környéki család megélhetését biztosítja stabil, évszázados háttérrel.

„Pro Agria” (gazdasági) szakmai díjat kapott – a HKIK Elnökségének javaslata alapján – az Egri Malom Zrt. A hagyományos technológiával dolgozó üzem már 1910-ben Egri Gőzmalom Részvénytársaságként működött. A vállalat rendszeresen támogatja az egri kórházat, az uszodát és évek óta a Magyarok kenyere program részeként az Egri malomban őrlik a Heves megyei adománybúzát.

A 2021. évi „Gárdonyi Géza Díjban” Bereczki Vilma zenész részesült. A díjazott 1946. december 3-án született Egerben. 16 éves korában az Egri Szimfonikus Zenekar alapító tagja, több mint 50 éve pedig meghatározó alakja, elkötelezett támogatója. Nemcsak az együttes zenekari művésze, hanem gazdasági ügyintézője is. Több évtizedes tanári pályája során ének-zenét tanított Balaton község általános iskolájában, Egerben a régi hetes iskolában és a Kossuth utcai Ward Mária katolikus iskolában.

„Kiváló Munkáért” kitüntetés kapott Tanyi Sándor a Dobó István Vármúzeum munkatársa, aki 1969-ben született Debrecenben. Főiskolai éveit már Egerben töltötte, ahol előbb rajz, majd 2009-ben angol és irodalom szakos tanári diplomát szerzett. A Dobó István Vármúzeumban 1993-1996 között mint rajzoló dolgozott, majd az itt töltött polgári szolgálatos évei után 1998-tól régésztechnikus, muzeológus asszisztens a várban. 1993-tól a vármúzeum valamennyi ásatásnak a dokumentációs, geodéziai és illusztrációs tevékenységében részt vesz. Kezeli a földmérő eszközöket, rajzokat készít, fordításokat lektorál.

Tanyi Sándor

Díszpolgári címben részesítette az önkormányzat Dancz Pál kertészmérnök, borász, mezőgazdászt, az Egervin Rt. nyugalmazott vezérigazgatóját, aki a jó nevű egri bornagykereskedő család tagjaként született 1922-ben.

Posztumusz díszpolgári címet kapott Kelemen Csaba színművész, aki 1955-ben született Szolnokon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1980-ban szerzett színész szakon diplomát, majd ezt követően 1982-ig a debreceni Csokonai Színház, 1989-ig pedig a budapesti Radnóti Miklós Színház tagja volt. 1989 augusztusában szerződött az egri Gárdonyi Géza Színházba, amelynek haláláig, 31 évig volt tagja.


(EM)