2021. december 6-án a városháza dísztermében jelentette be Mirkóczki Ádám polgármester, hogy Eger városa történelmi pillanathoz érkezett, ugyanis 2022. január 1-től minden állandó lakcímmel rendelkező egri lakos „ingyenes” éves helyijárat-bérlet megvásárlására lesz jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy január elsejétől az állandó egri lakcímmel rendelkezők egy jelképes 1000 forintos összegért cserébe válthatták meg az egri helyi járatokra szóló, éves bérletüket.

Ez az intézkedés eddig példa nélküli volt Eger történetében, de hazánk többi megyeszékhelye között is, amelyek közül Eger lett az első, ahol a lakosság majdnem teljesen ingyen használhatja egész évben a helyi járatú tömegközlekedést.

Az intézkedésnek három fő célja volt. A várost érő környezeti terhelés, azaz a szmog drasztikus csökkentése környezetünk és a lakosság egészségének megóvása érdekében, a város mostanra jelentősen túlterhelt parkoló- és úthálózatára nehezedő személyautóforgalmi terhelés csökkentése, valamint az állandó egri lakosság számára egyfajta szociális alapú kedvezmény megteremtése.

Az intézkedés elsöprő sikert aratott a lakosság körében, a VOLÁN Busz Zrt. 2022 első negyedévi adatai alapján sok ezerrel megnőtt az eladott éves bérletek száma. A város helyi járatú buszmegállói az intézkedés bevezetése óta szinte folyamatosan tele vannak, és a reggeli, valamint a délutáni csúcsidőket leszámítva jelentősen csökkent a város személyautóforgalmi terheltsége.


(EM)