Szerencsés helyzetben vagyunk mi, Egerben és a környéken élők, hiszen nemcsak egy gyönyörű, kulturális kincseket rejtő város értékeit élvezhetjük, hanem csodálatos környezetét is: a Bükk szépségét, változatos élővilágát.

Most, a járványidőszak idején korlátozva van mozgásterünk, kevés lehetőség van arra, hogy az ember a mindennapokból kiszakadva kikapcsolódhasson. Egy helyre azonban bármikor mehetünk: ki a szabadba! Hogy kirándulás, túrázás közben mire kell figyelnünk, arról Kájel Árpád túravezetővel beszélgettünk az Egertől 2 km-re lévő Nyerges-tetői kaptárkövek tanösvényén sétálva.

A családdal szinte minden hétvégén, vagy akár hétköznap is túráztok a Bükkben, vagy az ország más pontjain, de merészebb vállalkozásba is fogtál már: hegymászóként többször is eljutottál például a Mont Blanc 4800 m-es csúcsára. Honnan ered ez a szenvedély?

1988-ban voltam Szlovákiában, Poprádon jégkorongozni egy nemzetközi kupán, akkor láttam a Tátrát először, és ott el is döntöttem: túrázni fogok. Még azon a nyáron visszamentem, és minden előismeret nélkül részt vettem különböző túrákon. ’93-ban Ózdon létrehoztunk egy hegymászó klubot is, és onnantól kezdve aktívan vettünk részt különböző hegymászáson, túrákon.

Időközben túravezető is lettél… Milyen tanácsokat tudnál adni, mire figyeljünk, ha túrázni indulunk?

A legfontosabb, hogy otthon tervezzük meg az útvonalat, ne az erdőben. Ma már a papíralapú térképek mellett nagyon sok kiváló telefonos térképes alkalmazás van, illetve az interneten is biztonságosan fel tudunk készülni. Érdemes erőnlétünkhöz megfelelő túraútvonalat választani. Ne induljunk későn, hiszen délután nagyobb esélye van az időjárás-változásnak. Ha mégis délután indulunk útnak, mindenképp legyen nálunk fejlámpa. Emellett fontos a megfelelő folyadékbevitel, illetve valamilyen szénhidrátforrás, keksz, csoki, vagy szendvics. Ebből annyit vigyünk, hogy maradjon a végére tartalék, mert ha véletlenül eltévednénk, vagy közbejön valami váratlan, ne legyen ebből gond. Hasznos eszköz a túrabot, mert használata kíméli az ízületeket, főképp lejtőn lefelé, pláne havas, csúszós területeken. Ha hosszabb túrára indulunk, jó, ha van túra GPS-ünk, vagy esetleg powerbank, mert az alkalmazások gyorsan lemerítik a telefont. Csak kijelölt túraútvonalon mozogjunk! Vigyünk magunkkal elsősegélycsomagot, legalább a társaság egy tagjánál mindenképp legyen. Kényelmes túracipő vagy terepfutó cipő, valamint megfelelő öltözék elengedhetetlen, lehetőleg olyan ruházat, ami nem pamutból, hanem gyorsan száradó műszálas anyagból készült, hogy ne nedvesedjen át a bőrünkkel érintkező öltözet. Kiemelnék egy rendkívül fontosat: ne szemeteljünk! Sajnos nagyon sok a szemét a Bükkben, pedig csak annyit kellene tennünk, hogy amit magunkkal viszünk, azt haza is visszük. Ha elbírtuk a teli palackot, elbírjuk az üreset is. Még a tűzrakó helyekre, vagy a kihelyezett szemetesbe se tegyünk semmit, mert ritkán ürítik, a szél kifújja a szemetet, a rókák pedig széthordják.

Melyik a kedvenc bükki túraútvonalad?

A kaptárkövek felfedezése mindenképp élmény, egy délutáni, vagy hétvégi kiránduláshoz is tökéletes program a városból indulva, követve végig a sárga turistajelzést. Ahol most vagyunk, itt található a Bükkalja egyik leglátványosabb, legérdekesebb kaptárköve, de felfedezhetjük őket például Szomolya mellett, Cserépváralja környékén, vagy Egerszalók, Noszvaj, Ostoros határában is. Szeretem ezeket a titokzatos kaptárköveket, de legkedvesebb túraútvonalam a kövek vonulata, a Három-kő, Tar-kő, Pes-kő, Őr-kő. Ez a kilátás az egyik legszebb a Bükkben, itt sokszor vagyunk a felhők fölött, és az nagyon nagy élmény.

Sok varázslatos helyet felfedeztél már, mi jelent számodra a Bükk?

Szinte már létszükséglet… Ahol kikapcsolódhatunk, mozoghatunk, vagy épp pihenhetünk… A legszebb helyek egyike, nemcsak azért, mert idehúz a szívünk, hanem a növényvilága, a bükkösök, a sziklák látványa miatt is. A Bükk egy kicsit már a miénk, kis túlzással, itt már nem tudnánk elveszni.


A Bükki Nemzet Parkban több száz kilométernyi kijelölt turistaúton és tanösvényen barangolhatunk. Hogy mi jellemzi a terület növény- és állatvilágát, és milyen lenne a felelősségteljes turistamagatartás, arról Schmotzer Andrással, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kutatási szakreferensével beszélgettünk a közelgő madarak, fák világnapja kapcsán.

Milyen növény- és állatvilággal találkozhatunk bükki túránk során?

A mintegy 40 000 hektárnyi területen 380 védett növényfaj és közel 600 védett állatfaj él. A Bükk több mint kilencven százalékát erdő borítja. Ha elindulunk a hegy lábától, inkább cseres-tölgyeseket látunk, magasabban a gyertyános tölgyesekben, majd a fennsíkra érve legnagyobb részt a bükkösökben barangolhatunk. Számtalan különleges növényben gyönyörködhetünk, kiemelném például a déli peremeken található, melegkedvelő orchideafajokat, az Északi-középhegység területén csak a Bükkben található pókbangókat, illetve a bíboros kosbort. A fennsíkon és északi részeken a hidegkedvelő növények a jellemzők, ismert például a tűzliliom, vagy az északi sárkányfű, melyek szintén különlegességnek számítanak. Az állatvilág is rendkívül változatos, hiszen a ritkaságokon, pl. a hiúzon vagy a farkason kívül megtalálható itt a nagyvadak közül az őz, a gímszarvas, a muflon, a vaddisznó, de láthatunk vadmacskát, vagy rókát is – viselkedésüket nyomon követhetik az érdeklődők a YouTube-csatornánkon látható kameracsapdás felvételeken is. Emellett persze nagyon sok állatfajjal találkozhatunk, rendkívül gazdag például a Bükk madárvilága, hiszen közel 100 madárfaj fészkel a területen.

Hogyan kellene viselkednünk turistaként?

Fontos elfogadnunk, hogy az ember csak vendég ezeken a területeken, épp ezért tanácsos lenne így is viselkednünk. Lehetőleg csak kijelölt turistautakon közlekedjünk, és ne zajosan, így kevésbé zavarjuk az ott élő állatvilágot. Nem elég hangsúlyozni: ne hagyjunk szemetet sehol! A Bükki Nemzeti Park legfontosabb feladata az itt élő értékes növény- és állatvilág, geológiai és táji értékek védelme, de a több mint negyven éve kialakított védett területnek fontos rekreációs szerepe is van. Összhangban kell élniük a turistáknak a természet élővilágával, azt tiszteletben kell tartani. Nagyon sok élményt ad egy kirándulás, túrázás, de vigyáznunk kell, hogy ez a csodálatos világ sokáig megmaradjon. Kollégáimmal azon vagyunk, hogy különböző ismeretterjesztő programokkal minél fiatalabb korban tudatosítsuk a természetvédelem fontosságát.

Bükki túraútvonalakról a Bükki Nemzeti Park oldalán tájékozódhatnak:

www.bnpi.hu

A kaptárkövekről a Kaptárkő Egyesület oldalán kaphatnak bővebb információt:

www.kaptarko.hu


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT