2004. május 16-án alakult a Rotary Club Eger, amely szervezet azóta is igyekszik fáradhatatlanul a közjót szolgálni. Az önkéntes alapon működő, politikamentes baráti közösség a megyeszékhely, illetve annak vonzáskörzetében élő hátrányos helyzetű embereknek nyújt segítő jobbot. Számos kezdeményezés fűződik a nevükhöz, munkájukról dr. Murányi Zoltán soros elnököt, Gyetvai Zsolt alkormányzót, Molnár Lászlót, a szervezet titkárát, illetve Ferenczi Kendét, az Egri Interact Club elnökét kérdeztük.

Alapvetően milyen tevékenységeket végez a Rotary?

Gyetvai Zsolt: Ez egy olyan világszervezet, amely mintegy 34 ezer klubja több mint egymillió tagot számlál a világ közel kétszáz országában. A humanitárius közösségben azért dolgozunk, hogy segítsünk. Klubonként eltérőek ugyan a célok, de összességében a segítségnyújtás mindig a fő szempontok között szerepel. Egerben például főleg a fiatalokra koncentrálunk.

Városunkban kik lehetnek úgymond „rotarysták”? Milyen feltételekhez, kritériumokhoz kötött a jelentkezés?

Murányi Zoltán: Rotarys bárki lehet, mindenkit szeretettel látunk, aki az eszmeiségünket elfogadja, magáévá tudja tenni. A jelentkezés módja pedig, hogy a leendő tag valamelyikünket megkeressen potenciális ajánlóként. Ezután meghívjuk az üléseinkre, majd amennyiben kölcsönös a bizalom és a szimpátia, a Rotary közössége szavaz a jelölt tagságáról. Várjuk a különböző szakmájú emberek jelentkezését, hiszen a munkánk igen szerteágazó, és sokszor speciális kompetenciákat igényel.

Molnár László: Nagyon fontos, hogy a közjóért tudjunk tenni, fontos, hogy kellő egzisztenciával rendelkezzenek a tagok, hiszen a klub olyan civil közösség, ahol a működési költségeket mi magunk teremtjük meg. Olyan jótékonysági szervezetről beszélünk, amely nem éli fel a támogatásokat, hanem ezeket száz százalékban arra a célra fordítja, amelyet előzetesen megjelölt. Nagyon szeretnénk, ha sokan lennénk, illetve ha némiképpen fiatalodnánk, hiszen kicsit megöregedtünk a klubon belül: 54 év a legfiatalabb.

Murányi Zoltán: Nem lehet elég korán elkezdeni az utánpótlás nevelését, abban bízunk, hogy a középiskolások mellett az egyetemista korosztály is hamarosan képviselni fogja magát Egerben.

A fiatalok segítésének említésénél fontos kiemelni, hogy Egerben is működik egyfajta ifjúsági tagozat. Az ebben tevékenykedők mivel tudják támogatni a Rotary Klub munkáját?

Ferenczi Kende: Az adománygyűjtésekből például mindig kivesszük a részünket, például a Patakparti Kacsaparti elnevezésű programra évről évre sikeresen értékesítjük a támogató jegyeket. Közösségünk egy 20-30 fős baráti társaságra épül, országosan pedig 2-300 ezer fő segíti a klubot.

Az egri óvodákat is támogatják, és már a harmadik sószobát adhatták át. Ezen kezdeményezésüket három éve indították, emellett milyen egyéb humanitárius tevékenységek jellemzik a munkájukat?

Murányi Zoltán: Bizonyos feladatköröket szinte alakulásunk óta betöltünk, régóta támogatjuk például az ÉFOÉSZ-t, illetve egy erdélyi faluban, a Magyardécsen működő iskolát is segítjük, emellett természetesen mindig igyekszünk újdonságokkal szolgálni. Idén – egy nemzetközi projekthez kapcsolódva – felfekvés elleni eszközöket nyújtunk át három nyugdíjas otthonban, emellett közeledik a gyereknap, amelyre szintén nagy erőkkel és örömmel készülünk. Egy testvérklubunk országossá vált akciója segítségével jégkrémet szeretnénk osztani a legfiatalabbaknak, az óvodás korosztálynak. A tervek szerint Eger városán kívül Gyöngyösön is a gyerekek kedvében járhatunk. Az országban egyébként a klubjainkkal mindenhol egyszerre fogjuk meglepni az ovisokat.

Molnár László: Ezt kiegészíteném szintén egy aktualitással, méghozzá az egri, illetve a gyöngyösi kórháznak szánt adománnyal, előbbi számára egy irattározó szekrényt, utóbbinak pedig egy automata raktárrendszert biztosítunk.

A diákok nyelvtanulását is évek óta segítik, ehhez milyen programjaik, kezdeményezéseik kapcsolódnak?

Gyetvai Zsolt: Büszkeséggel tekintünk nemzetközi diákcsereprogramunkra, amelyhez a Rotary a szervezést, valamint a biztonságot nyújtja, a középiskolások ennek segítségével három hónapra vagy egy évre külföldre mehetnek, ahonnan fogadunk is tanulókat. Egerből szerte a világba utaztak már fiatalok, akik a program segítségével életre szóló élményeket szereztek és igaz barátságokat kötöttek. Országosan több ezer diák előtt nyitott ez a lehetőség minden évben. Helyben eleinte nyelvvizsgaköltséggel támogattuk a középiskolásokat, manapság pedig felkészítő tanfolyamokat szervezünk, és ennek kiadásait álljuk.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: TV EGER