Nemrég James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakértője több egri termelő nedűit kóstolta, illetve véleményezte – köztük a Gál Tibor Pincészet három bikavérét. Az eredményről, illetve a 92, 94 és 95 pontot elért borokról Gál Tibort kérdeztük.

  • Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior – 95 pont
  • Pajados Egri Bikavér Grand Superior – 94 pont
  • Egri Bikavér Superior 2019 – 92 pont

Fontos visszajelzések az egri bortermelők felé

Bár már régóta barátkozunk a gondolattal, hogy esetleg bekerüljünk az elit ligába –  kezdi gondolatait Gál Tibor – mivel a bortermelés, -kóstolás, illetve -bírálat elég szubjektív,  – és egy kicsit olyan, mint a festő- és képzőművészet –, ezek a pontszámok, a versenyeken elért eredmények különösen megnyugtatók számunkra. Hozzáteszem, természetesen nem ezen múlik a bor értéke és az értékesítése sem.

„A bikavéreink nem hibátlanok, de jó úton járnak…”

A saját borainknál – kiváltképpen a dűlőszelektált bikavéreinknél arra törekedünk, hogy a lehető legtökéletesebbek legyenek, amelyek kihozhatók a termőhelyből. A bírálatra egyébként nem lehetett nevezni, meghívásos alapon történt, ahol James Suckling meglátogatott egy csapatot, és be lehetett mutatni a borokat, néhány héttel később pedig megérkeztek a pontok visszajelzésként – meséli a borász.

„Nekünk kell kitalálnunk, hogyan kerülhetünk közel a bírákhoz”

Az az igazán nehéz feladat, hogy odáig eljussunk, hogy megkóstolják a borainkat, és ez nemcsak ránk, hanem a teljes magyar piacra jellemző – fogalmaz a szakember. Amíg nincs meg a kellő mennyiségű, magas minőségű, komolyan vehető borok száma hazánkban, addig nem fognak minket bírálni. Így a kapott pontok olyan visszajelzések, amelyek óvatos optimizmusra adnak okot, és amelyekkel igyekszünk élni. Nagyon fontos, hogy felkeltsük az ítészek érdeklődését.

James Suckling a szakma csúcsa

Két fontos újságja létezik a borszakírásnak: a londoni székhelyű Decanter Magazin, valamint a New Yorkhoz kötődő Wine Spectator nevű szaklap. James Suckling az utóbbi európai vezető főszerkesztője, aki évente 4000-4500 bort kóstol és véleményez. Az ő véleménye releváns, azt lehet mondani, hogy az, amit ő mond, az úgy is van – hangsúlyozza Gál Tibor.

„A bikavér a múltunk, az örökségünk és az életünk”

Néhány éve a borvidék meghatározta és én is lelkes támogatójává váltam annak, hogy a bikavér legyen a legfontosabb ügy – emlékszik vissza a szakember. Előtte hosszú ideig azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezt kikerülni, de rájöttem, hogy úgy tudjuk a legjobb nedűt elkészíteni a borvidéken, ha az bikavér – teszi hozzá Gál Tibor. Lehet, hogy filozofikusan hangzik, de ez a mi fajtánk, ezen keresztül tudjuk a legmagasabb szinten bemutatni a borvidék adottságait.

„A bikavér a legfontosabb kifejeződésünk”

Hosszú ideig mi, egriek nem nagyon foglalkoztunk a dűlőkarakterekkel, mert nem tudtuk, hogy mivel „fessük meg”, majd amióta kitaláltuk, hogy bikavérrel kellene megrajzolnunk, azóta a termelők elkezdték a legfontosabb boraikat dűlőszelektált egri bikavérként megfogalmazni. Minden termelő a legjobb tudása szerinti legkiválóbb bort a dűlőről készíti, az pedig egy hihetetlenül jó visszajelzés, hogy a dűlőszelektált bikavérek kapták a legtöbb pontot – fogalmaz Gál Tibor.

„A dűlők rendelkeznek egyfajta plusz faktorral”

A bírálatnak leginkább az a jelentősége, hogy a termőhelyet kifejező Egri Bikavéreink kapták a legmagasabb pontszámot. Most nagy fejtörésben lennénk például, ha ezeket mondjuk egy egri cabernet franc, vagy egy egri olaszrizling kapta volna, mivel meghatároztuk, hogy a legjobb bort bikavérként tudjuk elkészíteni – fogalmaz a szakember. Óriási öngólt rúgtunk volna, ha egy teljesen más bor kapja a legmagasabb pontot. Szerencsére igazolódni látszik, hogy a bikavér válik a borvidék ikonikus borává, belülről, és kívülről is – és ez a legfontosabb.

„A magas pontok inkább hivatkozási alapok”

Nem gondolnám, hogy egy-egy bírálat után hirtelen csörög a telefon, és valamelyik étterem azonnal rendelni kíván a borokból, inkább olyan szempontból érdekes, hogy ahol már foglalkoznak vele – kóstolókon, vagy bemutatókon, ott nem pusztán a jellemábrázolásukat használják, hanem elmondják, hogy James Suckling 95 pontot adott rá, és ennek sokan örülnek, sőt még nagyobb magabiztossággal kóstolják vagy vásárolják meg az adott bort – világít rá Gál Tibor.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓK: VOZÁRY RÓBERT