Jacsmanik Attila egri kutyakiképzőnek jelenleg három élettársa van: Zsömi, a jelzőkutya, Cuki, a boldog belga juhászkutya és Cirmi cica, aki szintén tud trükköket. Közülük az igazi társ, aki mindig vele van, akinek az önbizalmát, a hivatását és az életét is köszönheti, az a golden retriever. Ő Attila személyi testőre; jelzi, ha magas a vércukorszintje. Zsömi annyira hűséges és szolgálatkész, hogy már nemcsak megszokásból, hanem gazdája iránti szeretetből és féltésből is jelez.

Mióta vagy cukorbeteg?

Nem emlékszem a kezdetekre, de szüleim mesélték, hogy kicsi koromban nagyon sovány, sápadt és aluszékony voltam. Hároméves lehettem, amikor Apa egyik barátja javasolta, hogy nézessük meg a vércukorszintem. A magas eredmény után azonnal a SOTE gyermekklinikájára utaztunk, ahol beállították a cukorszintem. Az inzulinnak köszönhetően bármit megehetek, nem vagyok megkötve. A szüleim az oviba is bejöttek, hogy beadják, és a papám is sokat segített. Nagyon támogató és szerető családom van.

Zsömi mikor lett családtag és a legjobb barátod?

Anya fedezte fel, hogy létezik cukorbetegjelző kutya. Debrecenben talált rá az Aura Segítő Kutya Alapítványra, ahol elkezdtük a közös tanulást. Zsömit Nagy Lajos tesztelte háromnapos korában, és be is tanította, tehát minden nagyon profin ment körülöttünk. Német minta alapján a képzés lényege, hogy a kutya nem hibázhat. Zsömiben maximálisan meg lehet bízni. 18 évesen kaptam meg, és azóta folyamatosan jelez.

Hogy jelzi Zsömi, ha valami nincs rendben?

Nemcsak szagból érez, hanem figyeli az izomtónust, a pislogásomat, a levegővételt, a hanglejtésem, a beszédtempót, a száj- és izzadságszagom. És jóval előtte szól, ami óriási dolog. Először megnyal, hogy beigazolódjon a megérzése. Ha sokan vagyunk, akkor segítséget hív. Hozza a kosarat a damival, a jutalommal. Különböző trükköket kever: elkezd pörögni, forogni, nyuszizni, pacsit és puszit ad, ráteszi a fejét a lábamra. Ha csendes helyen vagyunk, például színházban, akkor nem ad ki hangot, csak rám teszi a mancsát és a fejét, nyalogatja a kezem és a lábam.

Mindig, mindenhová együtt mentek?

Elkísér a kiképzőórákra, boltba, színházba, moziba, mindenhová. De volt egy időszak, amikor egyáltalán nem találkoztunk. Amikor megkaptam őt, egy évig minden tökéletesen működött, biztonságosabbak lettek az éjszakáim. A baj ott kezdődött, hogy számítógépfüggő lettem. Fociedzésekre jártam, de az iskolából elmaradoztam. Egy idő után annyit gépeztem, hogy nem foglalkoztam Zsömivel. Ott lett vége, amikor egy napig magas volt a cukrom, de nem foglalkoztam vele, és Zsömike rohamot kapott. Inkább jelzett a saját egészségének kárára, minthogy én rosszul legyek. Egy héttel később Budapestre költöztem, hogy a diósdi NB III.-as csapatban focizzam. Egy év múlva szerződést kaptam volna, de nem tetszett a közeg, ezért visszajöttem Egerbe.

Mindent elölről kellett kezdenetek?

Hihetetlen volt, de amikor hazaértem, Zsömi ugyanúgy jelzett, egy év kimaradás után is. Ő tényleg a legszuperebb kutya a világon. Már akkor is jelezne, ha nem kapna érte ennivalót; szeretetből, mert fél, hogy elveszít, és jót akar nekem. Ezt a kiképzőm is megerősítette. Ezen a ponton egyértelmű lett számomra, hogy kutyakiképzéssel szeretnék foglalkozni. Anyával együtt kezdtük el a tanulást.

Milyen kutya alkalmas arra, hogy jelzőkutyát képezzenek belőle?

Minden kutyából lehet jelzőkutya, de ritkán válnak azzá. A retrieverek erre alkalmasabbak, mert nyugodtan elfekszenek, de náluk is a személyiségtől függ. Háromnapos korukban tesztelik őket, hogy szociálisan megfelelnek-e a követelménynek. Ott még csak az ösztönök működnek. Igazából egy macskából is lehetne jelzőmacska, csak ritkán fordul elő. Én Cirmit is betanítottam, hogy hozza vissza a labdát.

Számodra a munkád, a kutyák képzése a hobbid is egyúttal, jól gondolom?

Specialitásom az ember-kutya kapcsolat, hogy az utcán is magabiztosan, zavarásmentesen tudjanak közlekedni. A kutyaiskolában egy ember figyel tízre, én meg csak egyre koncentrálok. Számomra ez nem fárasztó. Ha találnék támogatót, szívesen csinálnám ingyen is, és mellette képezhetnénk jelző- és terápiás kutyákat. Valójában nem is kellene tanulni, csak gyakorolni, ha mindent tökéletesen csinálnánk a kutyákkal. A sok gyakorlás ahhoz kell, hogy a kutyát magunkhoz igazítsuk, mert mi nem tudunk tökéletesen igazodni.

Zsömivel szoktatok még gyakorolni?

Már nem használjuk a képzés összes szabályát, mert dolgozik. Ha meglátja a damit, visszaváltozik jelzőkutyává, és csak engem figyel. Ha egyszer eljutunk oda, hogy nem viselkedik megfelelően, vagy nem jelez, nem fog izgatni, mert egyszer már megmentette az életemet. Úgy is, hogy jelzett, és úgy is, hogy rendbe tette. Van életcélom, munkám, amit neki köszönhetek. Meg fogja érdemelni, hogy így is szeressem.

El tudnád képzelni nélküle az életedet?

Megszoktam, hogy velem van, együtt vagyunk ügyesek. Ha nem szólnék hozzá, ha nem lenne póráz, akkor is elmehetnénk együtt bárhová. Amikor nélküle sétálok az utcán, az olyan, mintha nem lennék teljes ember. Zsömi olyan, mint az árnyékom. Teljesen a függője lettem a kapcsolatnak. Amikor velem van, akkor van önbizalmam.


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT