Nem csupán a gazdaságot élénkítő és családokat szolgáló fejlesztések szerepelnek a TOP-ban, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Programban, hanem a közösség erősítése is fontos kulcsszó. A „közösségvezérelt helyi fejlesztésekről” (továbbiakban CLLD) Pócsik Attila, Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának koordinációs referense számolt be az Egri Magazin olvasóinak.

Nyugodtan kijelenthetjük, fontos mérföldkőhöz érkezett a napokban az egri CLLD-projekt, ám érdemes visszatekintenünk az elmúlt időszakra, hiszen a munka több mint 4 éve folyik. A városban 2016 tavaszán megalakult az Egri Helyi Közösség, mint helyi akciócsoport (HACS) 13 szervezet részvételével. A tagság jól reprezentálja, a város kulturális, közösségi életében érintett szereplőket, kiegyensúlyozott módon bevonva mind a köz-, mind a magán-, mind pedig a civil szektor képviselőit. A HACS fő feladata a Helyi Közösségfejlesztési Stratégiában foglaltak megvalósítása az ún. közösségvezérelt helyi fejlesztésekre (Community-led Local Development) rendelkezésre álló források bevonásával.

A „közösségvezérelt helyi fejlesztés” az Európai Bizottság által használt fogalom azon megközelítés leírására, amely a hagyományos „felülről építkező” fejlesztési politikát megfordítja. A CLLD keretében tehát helyi emberek veszik kezükbe az irányítást.

Csaknem 400 millió forintos keret

A sikeres pályázatok eredményeként a Támogató 2017. augusztus elsején hozott döntésével 399 999 655 forintban határozta meg a stratégia végrehajtására vonatkozó keretet. Az infrastrukturális fejlesztésekre (ERFA) 266 799 769 Ft fordítható, míg a programokra (ESZA) 133  199 885  Ft.

Az egyik pillér tehát kulturális-közösségi programok szervezését támogatja szerte a városban, de segíti azokat a civil szervezeteket is, akik fellépnek ezeken a rendezvényeken.  A másik pillér „kis” értékű infrastrukturális fejlesztésekről szól, azaz, hogy lakóközösségek, civil szervezetek kezdeményezésére jöjjenek létre pihenő és találkozási pontok, közösségi terek, kondiparkok, vagy éppen játszóterek, megteremtve ezzel több generáció közös időtöltésének feltételeit.

A CLLD munkaszervezetének a Városháza ad otthont, az itt dolgozó munkatársak mind a pályázatok beadásának időszakában, mind a helyi bírálatot követően, napi szinten segítették, segítik a partnereket.

Összességében megállapítható, hogy mind a projektgazdák, mind a Helyi Bíráló Bizottság, mind a Munkaszervezet eredményes munkát végezett, ugyanis valamennyi helyi szinten támogatott projekt elnyerte az Irányító Hatóság jóváhagyó döntését, 2019. októberében 25 támogatott projekt rendelkezett Támogatói Okirattal.

Mára pedig újabb két támogatott projektje van a TOP CLLD helyi programjának: a Felnémetért Lokálpatrióta Egyesület tavasszal 2 008 535 Ft-ot nyert el a Bervai kultúrapont kialakítására, néhány hete pedig az Egri Fertálymesteri Testület Borházi sokadalom elnevezésű programjának 2 799 434 Ft-os támogatását hagyta jóvá az Irányító Hatóság.

Eredményekben gazdag esztendő

Jóllehet a 2020-as évet sok tekintetben meghatározta a világjárvány, az egri TOP CLLD idén is számos szép pillanattal ajándékozta meg az egrieket.  A kultúra, a tudomány és a művészet legújabb lehetőségeinek felvillantása, Eger kulturális vonzerejének növelése, a Kepes Intézetben lévő gyűjtemény megismertetése a célja az Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért januárban bemutatott projektjének, amelyre csaknem 38 millió forintot nyert el a szervezet. Pataki Zsuzsanna, a Kepes Intézet művészeti vezetője úgy fogalmazott: szeretnének egy olyan közösségi, kulturális színteret létrehozni, ahol a XXI. század eszközeit a generációk együtt használják, valóban okos célokra.  Ahol a mobiltelefon nem gátja a közösen eltöltött időnek, hanem összehozza a korosztályokat, eszközévé válik a közös élményszerzésnek, a hasznos, szórakoztató és tartalmas időtöltésnek.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár ismert szolgáltatása, hogy triciklivel érkeznek a forgalmas érsekkerti játszótérre, ott keresik fel a családokat és a gyermekeket a nekik szóló kínálattal. A CLLD pályázat révén megújult a ParkKönyvtár is: kényelmes zsámolyokat, foteleket, hintaágyakat, hintaszékeket szereztek be, ezzel még komfortosabbá és vonzóbbá tették ezt a lehetőséget.

Augusztusban zárult a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete 8 millió forintos projektje, amelynek keretében egy korszerű, igényes, többgenerációs időtöltést biztosító szabadidős térré varázsolták a Piknik parkot. Tíz eszköz, a többi között fészekhinta, kombinált mászóka, mókuskerék, és kültéri trambulin várja a gyermekeket a Márai Központ előtt, míg a szülők kényelmét két új pad szolgálja.

Hamarosan egy újabb nagy jelentőségű beruházás indulhat, a CLLD forrásaiból újul meg az egykori zsinagóga épülete, a Ziffer Sándor Galéria is, amely ma a Dobó István Vármúzeum egyik telephelye.

Elindult a kulcsprojekt, megújul a Gárdonyi Kert

Talán az eddigiekből is jól látszik a TOP-CLLD összetettsége, ám a komplex program valódi koronája, a kulcsprojekt: a Gárdonyi kert rehabilitációja. Örömmel mondhatjuk, a kivitelező már megkezdte a beruházást.

A Gárdonyi Kert Eger emblematikus helyszíne mely évek óta méltatlan állapotban van különösen úgy, hogy a Gárdonyi emlékház is itt található. A kert helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes szabadidő eltöltésre alkalmas közösségi tér kialakítását célozzuk meg, mely egyaránt helyet ad a családok, a fiatalok és az idősebb korosztály számára. A kert hasznosításának egyik fontos eleme a közparki funkció. A környékbeliek, illetve a városban élők (és városba érkezők) szabadon használhatják a parkot, kültéri bútorait, szervezhetnek családi, baráti, kisközösségi programokat. Ugyanakkor lehetőség van koncentrált kulturális, közművelődési, közösségépítő programok szervezésére is.

A projekt kedvezményezettje Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület és az Arkt Egyesület konzorciuma.

Abban bízunk, hogy e komplex projekt olyan eredményeket hoz, olyan fejlesztésekkel gazdagítja a várost, s olyan folyamatokat indít el, amelynek gyümölcsét minden egri hosszú távon élvezheti majd.


(EM)
FOTÓ: MIHÁLY PÉTER, GÁL GÁBOR