Már javában tart a fűtési szezon, azonban a szükséges tűzifa jelentős részét sokan még csak most szerzik be. Mivel napjainkban is sok háztartás választja a fatüzelést alap- vagy akár kiegészítő fűtésként, így az értékesítési piacon továbbra is jelen vannak az illegális fakivágásokból, értékesítésekből származó termékek is.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a helyesen megválasztott, időben és a megbízható forrásból vásárolt tűzifa.

A környezettudatos fatüzelés első lépése időben megvásárolni a tűzifát. A tüzelésre alkalmas fa nedvességtartalma optimális esetben 15-20% alatti. Egy frissen kivágott fa nedvességtartalma elérheti az 50%-ot is, ezáltal fűtőértéke nagymértékben csökken és többletköltséget okoz a felhasználónak. Azon kívül, hogy gazdaságtalan, még környezetszennyező is.  Ha a fa nedves, vagy túl kevés a tökéletes égéshez szükséges oxigén, akkor egészségünkre káros anyagok, például szén-monoxid, policiklusos szénhidrogének, és kisméretű részecskék (hétköznapi nevén szállópor) képződnek.

Mit jelent valójában az időben megvásárolt tűzifa?

A tűzifa kb. két-három évet igényel az alapos száradásig. Sokkal hosszabb ideig sem érdemes tárolni, mert a fűtőérték idővel ismét csökken, bár lassan.

(Tudta? Egy köbméter frissen kivágott bükkfa optimális tárolása során kb. 250 liter víz párolog el!)

Fontos a tárolást is megemlíteni, mely a következő lépése a környezettudatos tüzelésnek. Az ideális tárolóhely száraz (fedett) és jól szellőztetett.

És végül hogyan és honnan vásároljunk megbízható tűzifát?

A tűzifaválasztásnál a legfontosabb, hogy a fa lehetőség szerint kemény típusú és száraz legyen. A nedvességtartalmat a kereskedelmi forgalomban kapható kézi mérőműszerekkel pontosan meg lehet mérni. Általános szabály, minél szárazabb a tűzifa, annál magasabb a fűtőértéke. Száraz fából akár 30%-kal kevesebbre van szükség egy fűtési szezonban. Ez nemcsak anyagilag térül meg, hanem csökkenti a légszennyezést is.

A választásnál segítségükre lehet a Tűzifát okosan nevű weboldal, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) indított. Itt könnyen és átlátható módon kaphatnak információt az érdeklődők a lakóhelyükhöz közeli kínálatról. A hirdetők ügyfélkapus azonosítással tudják használni a rendszert, ennek köszönhetően csak beazonosítható erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből származó fa értékesítőit. Eger esetében a weboldalon az Egererdő Zrt. telephelyei szerepelnek. Az erdészet által a Tárkányi úton üzemeltetett Tűzifa Centrum hitelesített hídmérleggel ellátott telephelyén saját kitermelésű tűzifáit árusítja.

A tűzifaellátási lánc optimalizálását tűzte ki a HungAIRy LIFE integrált projekt, amelyben felmértük a helyi ellátási láncot, a jövő évben pedig számos akció során igyekszünk megoldásokat találni az azonosított problémákra.

A megbízható tűzifa a meleg otthon varázsa!


További információ a HungAIRy projektről: www.hungairy.hu


SZERZŐ: FERENCZ-NAGY KITTI, ÖKOMENEDZSER