Bár az elmúlt napokban még napsütéses időben volt részünk, rohamosan közelít az intenzív fűtési szezon, és sokan a szükséges tűzifa jelentős részét még csak most szerzik be.

A gazdaságban bekövetkezett változások, a megnövekedett energiaárak sokakat visszavezetett a hagyományos fatüzelés irányába, így nagymértékben megnövekedett a tűzifa iránti kereslet, illetve ezzel egyenesarányban növekednek az illegális fakivágásokból, értékesítésekből származó termékek is.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a helyesen megválasztott, időben és  megbízható forrásból megvásárolt tűzifa. A HungAIRy Life Projekt szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatos fatüzelésre.

Ennek első lépése időben megvásárolni a tűzifát. A tüzelésre alkalmas fa nedvességtartalma optimális esetben 15-20 % alatti. Egy frissen kivágott fa nedvességtartalma elérheti az 50 %-ot is, ezáltal fűtőértéke nagymértékben csökken, és többletköltséget okoz a felhasználónak. Azonkívül hogy gazdaságtalan, még környezetszennyező is. Ha a fa nedves, vagy túl kevés a tökéletes égéshez szükséges oxigén, akkor egészségünkre káros anyagok, például szén-monoxid, policiklusos szénhidrogének, és kisméretű részecskék (hétköznapi nevén szállópor) képződnek.

És mit jelent valójában az időben megvásárolt tűzifa?! 

A tűzifa kb. két-három évet igényel az alapos száradásig. Sokkal hosszabb ideig sem érdemes tárolni, mert a fűtőérték idővel ismét csökken, bár lassan.

(Tudta? Egy köbméter frissen kivágott bükkfa optimális tárolása során kb. 250 liter víz párolog el!)

Fontos a tárolást is megemlíteni, mely a következő lépése a környezettudatos tüzelésnek. Az ideális tárolóhely száraz (fedett) és jól szellőztetett.

És végül hogyan és honnan vásároljunk megbízható tűzifát?!

A tűzifa választásnál a legfontosabb, hogy a fa lehetőség szerint kemény típusú és száraz legyen. A nedvességtartalmat a kereskedelmi forgalomban kapható kézi mérőműszerekkel pontosan meg lehet mérni. Általános szabály, minél szárazabb a tűzifa, annál magasabb a fűtőértéke. Száraz fából akár 30 %-kal kevesebbre van szükség egy fűtési szezonban. Ez nemcsak anyagilag térül meg, hanem csökkenti a légszennyezést is.

A választásnál segítségükre lehet a Tűzifát okosan nevű weboldal, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) indított. Itt könnyen és átlátható módon kaphatnak információt az érdeklődők a lakóhelyükhöz közeli kínálatról. A hirdetők ügyfélkapus azonosítással tudják használni a rendszert, ennek köszönhetően csak beazonosítható erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből származó fa értékesítőit.

A Nébih weboldalán elérhető még és vásárlók segítségére lehet a https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai oldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. A hirdetésben szereplő technikai azonosítószám valódisága, birtokosa a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon ellenőrizhető.

Megbízható tűzifa a meleg otthon varázsa!