Lapzártánk idején már több mint egy hónapja tart az Ukrajna elleni orosz invázió. A szomszédos országból sokan menekülnek Magyarországra, és Egerben is különböző civil szervezetek, egyházak, cégek, intézmények, magánszemélyek fognak össze azért, hogy segítséget nyújthassanak számukra. Vannak, akik adományokat gyűjtenek, vagy épp szálláshelyet biztosítanak, de van olyan cég, mely munkát is kínál az ukrán menekülteknek.

Az önkormányzati munkásszállóban nók és gyerekek vannak, ők az ország azon részéről érkeztek, amiket lebombáztak, senki nem beszél magyarul még angolul sem

Mirkóczki Ádám polgármester 2022. február 28-án tett felajánlást a Belügyminisztérium felé 200 fő ukrán menekült elhelyezésére és ellátására, a frissen elkészülő Kistályai úti munkásszálló épületében. A felajánlásról tájékoztatták a Védelmi Igazgatás területi szerveit is, tehát a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőit. A városi médiában felhívást tettek közzé, amelyben felkérték a lakosságot és a gazdálkodókat az adakozásra. Az adományok fogadására megállapodást kötöttek professzionális karitatív szervezetekkel – Katolikus Karitász, Babtista Szeretetszolgálat – a pénzadományokhoz számlaszámot tettek közzé. Folyamatosan tartották a kapcsolatot a lakossági felajánlások és a felajánlást kezelő szervezetek között. Az államigazgatás és a közigazgatás szereplőivel közösen kezelik a város területére magánúton idekerülő menekültekkel kapcsolatos kéréseket és problémákat. Felvették a kapcsolatot az önkéntes és a civil szervezetekkel az adományokkal kapcsolatos logisztikai feladatok kezelése érdekében. Megkeresték Eger testvérvárosait, amennyiben módjukban áll, városunkon keresztül is segítsenek a bajbajutottakon. Esslingen am Neckar lakosságának adományát fogadta Eger, melynek egy részét átadták a karitatív szervezeteknek, egy részét pedig elhelyezték az elszállásoltak számára. A Kistályai úti munkásszállóra 2022. március 26-án érkezett 75 ukrán menekült a Donyeck-medencéből, akik ottani rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek családtagjai. Kuti László ungvári konzullal a határon való áthozatalukat egyeztették, miközben a szociális munkások a munkásszálló szobáit rakták rendbe, és a gyors ellátást készítették össze, étkezést is biztosítva számukra. Az önkormányzat a kormányhivatallal és a helyi védelmi bizottsággal folyamatosan egyeztet a zavartalan ellátás érdekében.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Sas úti kollégiumot nyitotta meg az ukrán menekültek előtt, és adománygyűjtést is szervez a bajbajutottak számára. A segítségnyújtásról dr. Pajtókné dr. Tari Ilonát, az egyetem rektorát kérdeztük.

Miért tartotta fontosnak az egyetem, hogy e nemes ügy mellé álljon?

A fegyverek ropogása, az életeket kioltó és veszélyeztető, egzisztenciákat egyik napról a másikra megszüntető konfliktus mindent felülír. Ebben a helyzetben az államon, a hatóságokon és hivatalos szerveken túl nekünk is megvan a saját felelősségünk. A háború borzalmai óriási szükséget okoztak, melyen közös erővel enyhíthetünk, a bajbajutottakon segíteni emberként és intézményként is szívbeli kötelességünk. Katolikus egyetemként különösen megszólít bennünket a tragédia, s ilyenkor Jézusnak Máté evangéliumában lejegyzett tanítására gondolhatunk: „Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok.” Később pedig így folytatja: „…amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” Éppen ezért nem volt kérdés, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Főegyházmegyei Karitász Központtal együttműködésben gyorsan lépjen, és az egyetem polgárai, hallgatói, valamint az egriek felé forduljunk, koordinálva a gyűjtést. Mindezt az Egyetem Családbarát Irodájának munkatársai a Szociálpedagógia Tanszék munkatársaival és a Hallgatói Önkormányzattal közösen végzik.

Hány családnak tudnak szállást adni, és mivel tudják még őket segíteni?

Kollégiumi kapacitásainkat átszerveztük, és egy helyen, a Sas úti kollégiumban biztosítottunk szállást azoknak, akik segítségre szorulnak a háború miatt. Az épületben több mint száz fő elszállásolására volt lehetőség. Nagyon fontos segítséget jelentett, szép eredményt hozott az első körben március 16-ig tartó adománygyűjtési akciónk. Csak példaként említem, hogy több mint 250 kg készétel, több mázsányi májkrém, bébiétel, lekvár és más konzerv, levespor, olaj és tartós tej, keksz és csokoládé, ásványvíz, üdítő, valamint tisztálkodási és higiéniai szer érkezett néhány nap alatt. Az adományokat – szortírozás után – március 17-én, csütörtökön, a déli órákban munkatársaink elszállították a Főegyházmegyei Karitász Irodába. A gyűjtést folytatjuk, az eddigiekben megismert gyűjtőpontok változatlanok: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem épületeiben és a Gyakorlóiskolában is várjuk az adományokat, egészen április 18-ig, azaz húsvét hétfőig. A segítő akció a továbbiakban becsatlakozik a Katolikus Karitász országos hálózatába: a Kárpátalja területére érkező, háború elől menekülő embertársaink étkeztetéshez szükséges főzési alapanyagokat gyűjtünk, a szállítmányt a Karitász juttatja el a határon túli területre. Ezért cukrot, lisztet, olajat, száraztésztát és más, tartósan elálló, jól szállítható alapanyagokat várunk az adományozóktól.

Mit biztosítanak a menekültek számára a szálláson?

A Sas úti kollégiumban alapvető élelmiszereket és ágyneműt tudunk számukra biztosítani. Az egyetem mellett az épületben nagy szolgálatot végez a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, akiknek köszönet jár a szakmai irányításért. Ők is szerveztek gyűjtést a helyben jelentkezett szükségek betöltésére. Egyetemünk hallgatói és oktatói a helyszínen önkéntesként segítik a bajbajutottak kommunikációját, a magyarul nem beszélők minél gördülékenyebb ügyintézését, egészségügyi ellátását, beilleszkedését. Az ukrajnai-kárpátaljai területekről érkezőknek Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központunk oktatói is segítő kezet nyújtottak: a nyelveket magas fokon beszélő oktatók tolmácsként segítettek a Sas úti kollégiumban. Volt, aki egy-egy csoport érkezésekor éjszaka végezte ezt a feladatot, más pedig azt vállalta, hogy hétvégén működik közre a nyelvi nehézségek áthidalásában, vagy éppen városnéző sétán ismerteti meg Egerrel a háború veszélyei elől hozzánk érkezetteket.

Adódik más lehetőség is segítésre?

Az ITM, a Magyar Rektori Konferencia és a Tempus Közalapítvány támogatásával az Ukrajna területéről menekülő hallgatóknak több szakot érintően is lehetőségük van arra, hogy bekapcsolódjanak vendéghallgatóként az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen zajló jelenléti oktatásba. A követelmények teljesítésével a fiatalok akár kreditet is szerezhetnek. Valamennyi érintett fiatal – ha ezt kéri – kap kollégiumi férőhelyet Egerben és Jászberényben, valamint segítséget nyújt számukra a Kortárs Mentálhigiénés Tanácsadó Iroda is. Az Ungvári Nemzeti Egyetem két, hozzánk résztanulmányokra érkezett hallgatóját Erasmus-ösztöndíjjal támogatjuk. Szintén fogadtuk a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola több diákját is, ők a Leányka úti kollégiumban kaptak szállást, és a félév végéig ösztöndíjban részesülnek a Makovecz Program keretében. Amennyiben az ukrán felsőoktatási intézmény online módon folytatja a képzést, a hozzánk érkező hallgatókat informatikai eszközök biztosításával segítjük a távolléti oktatásban. A vendéghallgatókat a gördülékeny ügyintézésben az egyetem Külügyi Osztályának munkatársai is segítik itt tartózkodásuk idején. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával kötött együttműködésnek köszönhetően egyetemünk önkéntes hallgatókat delegált a határra, az ombudsmani hivatal ideiglenes területi irodájában folyó munka támogatására.

Az amerikai központú cég munkát ad a menekülteknek

Az Emerson Automation FCP Kft. – elsőként az egri vállalatok közül – munkát ajánlott az itt tartózkodásuk alatt dolgozni akaró ukrán menekültek számára. Gödri István, a vállalat ügyvezető igazgatója, és Fiser Orsolya, HR igazgató személyesen látogatott el a Sas úti kollégiumba, hogy felajánlja a vállalat segítségét.

Hogyan született meg a döntés arról, hogy ilyen módon segítsék az ukrán menekülteket?

Amikor február végén polgármester úr bejelentette, hogy Eger befogad 200 menekültet, már akkor jeleztük dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott felé, hogy szeretnénk az ideérkezők számára munkát ajánlani — mondta el kérdésünkre Fiser Orsolya. — Az Emerson Automation FCP Kft. decemberben adta át új üzemcsarnokát, a bővítésnek köszönhetően a dolgozói létszámot is növelni szeretnénk. Mihelyst értesültünk arról, hogy a Sas úti kollégiumba menekültek érkeztek, ellátogattunk hozzájuk. Termékösszeszerelési, csomagolási és raktári munkát tudtunk számukra felajánlani. Végül 27 fő élt ezzel a lehetőséggel, akikkel rekordidő alatt kötöttük meg a szerződést. Sokat segítettek a folyamatban a Heves Megyei Kormányhivatal, a NAV, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály munkatársai, az OTP Bank, illetve az önkéntesek is, így a látogatásunkat követő héten már munkába is tudtak állni a jelentkezők. Nagyon jóleső érzés volt látni a hivatalok és a segítők részéről ezt az összefogást. Bár magyarul nem beszélnek a menekültek, de tolmács segítségével megmutattuk nekik a könnyen elsajátítható munkafolyamatokat. Nagyon gyorsan megértették a feladatukat, hamar beilleszkedtek. Két műszakban dolgoznak, nők és férfiak egyaránt. Életkor tekintetében is vegyes az összetétel: fiatalok és idősebbek is vállalták a munkát. A felvett menekülteket ugyanolyan feltételekkel foglalkoztatjuk, mint a magyar állampolgárságú dolgozóinkat, így fizetést és melegétkeztetést is kapnak. Vállalatunk nemcsak ilyen módon, hanem adománygyűjtéssel is segít. Jelenleg gyermekruhákat és cipőket gyűjtünk, mert információnk szerint erre van most a legnagyobb szükség a Sas úti kollégiumban.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT