Egri Kamaraopera Fesztivál 8.0

Egy fesztivál szervezése számos kihívással és izgalommal jár, és megannyi megoldandó feladat tornyosul napról napra, mely rögtön könnyednek látszik, mihelyst megoldódik. De ami igazán öröm: a közönséget fogadni, és látni, mily sokan szánnak időt a fesztivál programjaira. Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben megkedveltessük ezt a műfajt a közönséggel. Különleges előadásokat kínálunk, olyanokat, melyek egyedülálló élményt nyújtanak, olyanokat, melyek értékadóak az egri kulturális életben.

Az október 8-a és 17-e között megrendezett programsorozat ebben az évben az Önmagunkért címet kapta. Szabó Sipos Máté, a fesztivál művészeti vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az Egri Kamaraopera Fesztivált elsősorban a közönségért hozzuk létre, de önmagunkért is, mert hisszük, hogy a művészi élmény, az önmagunkról, és a világról való szabad gondolkodás felemelő varázsa az egyik legfontosabb éltető erőnk, amely reményt és értelmet ad életünknek a nehézségek közepette is. És nehézségekben volt részünk bőven az elmúlt időszakban.”

Az idei rendezvény egyik különlegessége a fesztivál első programja volt, Szalai Katalin: Elcserélt fejek című kisoperája, mely egy Thomas Mann-történetet dolgozott fel, és melyből Mátrai Diána Eszter dramaturg zseniális librettójával egy remek, elgondolkodtatóan szórakoztató darab készült. Az ősbemutató fontos vállalása a zenekarnak, mert örömteli esemény, hogy Egerben születhetett meg egy kortárs opera, mely fiatal, kreatív, tehetséges alkotókkal, művészekkel, és az Egri Szimfonikus Zenekarral vált valóra.

A kortárs zeneszerző darabja mellett természetesen felcsendültek klasszikus művek is, hiszen olyan nagy zeneszerzők előtt tisztelgett a fesztivál, mint a 230 éve elhunyt W.A. Mozart, a 280 éve elhunyt Vivaldi, és a 140 éve született Bartók Béla. A csodálatos Főegyházmegyei Könyvtárban az egyetlen, Magyarországon megtalálható Mozart-levelet mutattuk be a közönségnek, ugyanitt a fiatal Mozart első remekművét, a 12 éves korában komponált Bastien és Bastienne című daljátékot, és egy francia ritkaságokból álló barokk estet is hallhattak a „szerelem gyötrelmeiről”. Mozart zenéjét elvittük a bevásárlóközpontba is, ahol az Egri Szimfonikus Zenekar lepte meg az arra járókat. Emlékezetes előadás volt a Harlekin Bábszínház 18 éven felülieknek szánt bábkomédiája, mely Casanova történetét varázsolta elénk Vivaldi csodálatos zenéjével. A fesztivált egy igazán emlékezetes előadással zártuk: Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára című operájának vizuál-koncert változata hangzott el, előtte pedig az Egri Szimfonikus Zenekar előadásában az egri születésű Magda Dávid orgonaművész és zeneszerző Sinfonietta című nagyzenekari művét mutattuk be. Mindemellett a gyerekeket is vártuk két előadással, hiszen a zenekar és a fesztivál egyik fontos küldetése a fiatalok zenei világának szélesítése.

Ez az emlékezetes két hét nem jöhetett volna létre az Egri Szimfonikus Zenekar és annak vezetője, Szabó Sipos Máté kreatív munkája, a résztvevő művészek fantasztikus előadása, a technikusok szakértelme, valamit a Kepes Intézet és a Főegyházmegyei Könyvtár munkatársainak segítsége nélkül. Köszönet érte, és köszönet Önöknek, hogy pár este erejéig az operát választották.

Önmagunkért.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT