Egerben az ősz nemcsak hűvösebb időt és színes faleveleket ígér, hanem a múltat is feleleveníti. Lehet, hogy a természet az elmúlásra emlékeztet, de Egernek vannak olyan hősei, akiket sosem feledünk. Október 17-én, az Egri Vár Napján nem csupán városunk, hanem hazánk dicső eseményére emlékezünk, az 1552-es ostromra, a tengerként hömpölygő török sereg legyőzésére. Ám nem csak ezen a napon, hanem egész októberben érdemes lesz ellátogatni a várba, ahol garantáltan nem fogunk unatkozni. Hogy miért, azt Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója árulja el.

Szeptemberben kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek idei mottója a múzeumi harmónia, vagyis az összhang keresése. Ez egy átfogó, országos kezdeményezésű programsorozat, amely a látogatókat a frekventáltabb turisztikai szezonon kívül is a múzeumba invitálja, egészen novemberig. A programelemek között találunk országszerte megrendezett múzeumi alkalmakat és helyi sajátosságokat is.

„Október 2-án rendeztük meg a Tarisznyavári Mulatságokat” – nyilatkozta Ringert Csaba. „A Várműhelyben a kicsik és nagyok is egész napos programon ismerkedhettek a régi mesterségek titkaival, és maguk is kipróbálhatták. A legkisebbeket a Gárdonyi-kertbe várjuk az Ugri és Bugri, a két mókustestvér című múzeumpedagógiai foglalkozásunkra október 4. és 15. között. A Gárdonyi-kert miliőjében a mókusok rendszeres vendégeink, akik a kihelyezett elemózsiának köszönhetően nagyon barátságossá váltak, és a látogatók között szaladgálnak.

A Ziffer Sándor Galériában október 7-én Kónya István lantművész ad koncertet. A Senior Akadémia elnevezésű programunkkal az idősebb korosztályra gondolunk. A szeptemberi alkalom után novemberre várható az újabb esemény. A Végvár Konferenciát az Egri Vár Napjához közel, október 14-15-én tartjuk. Ez egy nyilvános tudományos konferencia, melynek előadásai a széles közönség számára is érdekes információkat tartalmaznak. A ’tudományos’ jelző tehát senkit se riasszon el!” – invitál mindannyiunkat a múzeum igazgatója.

A szervezők a hosszabb lélegzetű őszi szünetre is készülnek. Október 25-30-ig a vár teljes területén múzeumpedagógiai foglalkozásokkal biztosítanak programokat a családoknak, Alkotói szabadság címmel pedig október 25-27-ig a Várműhelyben várják az érdeklődőket. Ringert Csaba egy új, országos programkezdeményezés előtt is megnyitotta a vár kapuit. „A koronavírus elhárításán dolgozó szakembereknek, egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak szeretnénk kedvezni azzal, hogy a családoknak ingyenesen kiajánljuk október 28-29-én az „Emberségből próbát, vitézségből formát…” elnevezésű programunkat, amely egy vitézi próba. Október azért is érdekes, mert két ingyenes napunk van: október 17., az Egri Vár Napja és október 23-a, nemzeti ünnepünk. Ez általunk vállalt ingyenes nap. Bár az egri polgárok bármikor bejöhetnek a vár területére lakcímkártyájuk és személyi igazolványuk felmutatásával, ezen a két napon mindenki számára ingyenes a kiállítás és a program is. Az aknafigyelő folyosó különlegesebb vezetése a felmerülő költség miatt marad belépős” – tájékoztatott a Vármúzeum igazgatója.

A hónap fókuszában a már említett 17-e áll, ami ebben az évben vasárnapra esik, így tökéletesen alkalmas egy közös családi együttlétre. Dobó István hősiességének emlékét, az Egri Vár Napját több éve ünnepli a múzeum közössége, és ez mindig valamilyen hagyományőrző aktivitással párosul. Ezen a napon a program a környékbeli és egri hagyományőrző csoportok felvonulásával indul, akik a belvárosból a várba csábítják az érdeklődőket. Természetesen nem maradhat el a látványos zászlóforgatás, és a középkori, valamint kora újkori zenei világ hangulatáról is gondoskodnak a zenészek. Ringert Csaba részletesen megosztotta, milyen események várhatóak az egri ünnepen.

„Folyamatosan fegyverviseleti és tüzérségi bemutatók nézői lehetünk. A muzeológus kollégák ingyenes tárlatvezetést tartanak, és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek. A korábbi évekhez képest új ötlet, hogy a családok minden tagját vitézi próbára hívjuk. A végén a gyerkőcök az egri vár apródjai lehetnek, megtörténik az avatásuk. Az ünnepi díszlövés 15.52-kor a megszokottnál látványosabb lesz, sortűzzel ill. ágyútűzzel emlékezünk. Napközben a Hősök termében megkoszorúzzuk a Dobó-síremléket, ide hívjuk azokat a látogatókat, intézmények képviselőit, akik szeretnének tisztelegni az egri hősök diadala előtt. Nem marad el a gyerekek körében népszerű zoknicsata sem. Elkészültek online felületeink is, amelyeken online túraútvonalakat ajánlunk az egri váron belül, így mindenki mobilapplikáció segítségével is fel tudja fedezni az 1552-es ostromhoz köthető helyszíneket, tárgyakat. Ezúttal szándékosan nem az Egri csillagokra gondolunk, hanem a történészek által kutatott tárgyakra és azokra a helyszínekre, amelyek az ostrom idején is álltak. Ezt az élményt offline formában is tudjuk majd biztosítani. Mivel okt. 17-én már elég hűvös szokott lenni, ezért a programjainkat megpróbáljuk a 10 és 16 óra közötti idősávba szorítani.”


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT