A turisták rendre rácsodálkoznak Eger szépségére és tisztaságára, igazán jó szemű kritikusnak kell lenni ahhoz, hogy egy-egy belvárosi területen hibát találjunk. A TV Eger „A mi történetünk” című műsorában Minczér Gábor alpolgármester, valamint Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője és Nagy Mihály, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója segítségével jártunk utána, hogy mennyi munka áll Heves megye székhelyének szépsége, pontosabban szépségének megőrzése mögött.

Vendégeink egyetértettek abban, hogy egy város tisztasága, vagy annak ellenkezője jószerivel polgárainak köszönhető, hiszen akárcsak más nagyvárosokban, Egerben is meghatározott munkaterv alapján dolgozik a Városgondozás. Tehát ha hétfőn rendbe tesznek egy rájuk bízott területet, kedden már megjelenhet illegálisan elhelyezett hulladék, és sajnos esetenként meg is jelenik.

„A Városgondozás Eger Kft. egy komplex ütemterv szerint működik, és munkásaink ezt követve dolgoznak nap mint nap azon, hogy építsék, szépítsék Eger város területeit” -mondta el Juhász Géza.

„Egymillió négyzetméternyi zöldterület és park tisztántartása is a hatáskörünkbe tartozik, feladatainkat pedig több mint száz munkatárs segítségével teljesítjük. Alázatos munka és sok dolgos kéz szükséges ehhez. A közterületek rendben tartásáról az ügyvezető meglepő számadatokkal szolgált. Csak csikkes gyűjtőedényekből önmagában évente 800-900 tonna hulladék keletkezik, melynek elszállítása több mint 14 millió forint terhet ró a városra.  Az Egerben és környékén megjelenő illegális hulladék pedig további 400-500 tonnát jelent, amely a vonatkozó törvény értelmében szabálysértést von maga után, nem kevés pénzbírsággal. Ez azonban elenyésző bevétel ahhoz képest, hogy Eger városának milyen költséget jelent az illegális hulladék elszállítása” – részletezte.

Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ennek megfékezése érdekében házhoz menő lomtalanítási programmal rendelkezik. Nagy Mihály ügyvezető elmondta, sokan nem tudják, ám ennek csupán annyi a feltétele, hogy az ügyfélszolgálaton jelezzék a lomtalanítást, a bejelentés után pedig kollegáik az egyeztetett időpontban térítésmentesen elszállítják az otthonunkban feleslegessé vált dolgokat.

Hozzátette, hogy sokan nincsenek tisztában a Városgondozás és az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. közötti különbséggel. Ez utóbbi vállalat felel ugyanis a már említett lomtalanítás mellett a legálisan kihelyezett kommunális, szelektív, valamint a zöld hulladék elszállításáért. Minden egri lakos és cég, aki a közszolgáltatást igénybe veszi és befizeti ennek a díját, ezen szolgáltatásokra jogosulttá válik.

Kiemelte, környezetünk megóvása érdekében fontos, hogy minden háztartásban szelektíven gyűjtsük a hulladékot.  Annak érdekében, hogy környezetünket hosszú távon is tisztán tartsuk, érdemes már a gyermekeket is idejében buzdítani arra, hogy otthon vagy akár az iskolában is odafigyeljenek a szelektív hulladékelhelyezésre.

Természetesen a hulladékszállítás is hozzájárul ökológiai lábnyomunk értékéhez – a feldolgozásáról nem is beszélve -, ebből adódóan már a vásárláskor gondolnunk kell környezetünkre. A káros hatás tovább csökkenthető zöld energiával, valamint elektromos hulladékszállító járművekkel. Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. egy hónapos tesztüzembe helyezett egy korszerű és környezetkímélő hulladékszállító járművet. Az eddigi tapasztalatok alapján nem csupán az üzemanyag megtakarításáról, valamint az alacsonyabb mértékű károsanyag-kibocsájtásról számoltak be a szakemberek, hanem az itt élők részéről is érkezett pozitív visszacsatolás: a zajszennyezés is csökkent általa. A próbaidőszak leteltével a költségvetés alapján döntenek arról, hogy a jövőben hány elektromos járművet szeretne alkalmazni Eger a környezetvédelem jegyében.

A beszélgetés alkalmával szó esett a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szeptemberi Szemét STOP akciójáról is, amely saját felelőségünkre hívta fel a figyelmet, egyúttal a lakosság, valamint az Egységben a Városért Egyesület segítségével 3 konténer hulladéktól szabadította meg a Nagy-Eged hegy környékét.

Az eseményen részt vett Minczér Gábor alpolgármester is: „Szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy figyeljünk jobban a környezetünkre. Kiemelt szerepe van a nevelésnek, hiszen fontos idejében ennek tudatosságát hangsúlyozni gyermekeink és családunk körében, hogy egységben haladhassunk egy szép és tiszta Egerért.”


(EM)