Egerben a HungAIRy Life Integrált projekt a levegőtisztaság-védelemmel, a levegőminőség javításával foglalkozik. A projekt fő célja a lakosság szemléletformálása a környezettudatosság felé. Egerben két fő levegőszennyező faktor a lakossági szilárd tüzelés, illetve a közlekedésből eredő kibocsátás.

Egy kis összefoglaló az otthoni komposztálásról

Szemétnek azt tekintjük, amely számunkra haszontalanná válik, így attól szeretnénk megszabadulni. A kertünkben keletkezett „zöldhulladék” semmiképpen sem szemét, semmiképpen sem haszontalan dolog. Ezek értékes szerves anyagok, amelyeket kis ráfordítással komposzttá alakíthatunk.

A komposztálás a szerves anyagok hasznosítására alkalmas eljárás, amelyet otthoni körülmények között is könnyen elvégezhetünk. Viszonylag egyszerűen irányítható folyamat, amely nem igényel nagy beruházást. Végterméke a komposzt, amely egy összetett hatású anyag, a jó talaj-növény kapcsolat kialakításának fontos alkotóeleme, a szerves anyagok körforgásban tartásának alapvető eszköze.

Mi történik a komposztálás során?

A komposztálás folyamata különböző szakaszokra bontható. A bevezető szakaszban (1−2 nap) meredeken emelkedik a komposzt hőmérséklete, megindul a legkönnyebben bomló anyagok bomlása. A második, lebontási vagy hőszakaszban, amely 1−3 hétig tart, a hőmérséklet 70°C fölé is emelkedik. A szerves anyagok bomlása tovább folytatódik. A harmadik, átalakulási-felépítési szakasz során (3−5 hét) csökken a komposzt hőmérséklete, a lignin és cellulózbontás válik intenzívvé. A negyedik, érési szakaszban a komposzt veszít térfogatából, szemmel láthatóan összeesik. A szerves anyagok ebben a szakaszban humifikálódnak, tehát sötét színű, de ugyanakkor még nyers komposzt keletkezik, amely még felhasználásra nem alkalmas! Az utóérlelési szakaszban folytatódnak a mineralizációs és humuszképződési folyamatok, amelyek akár hónapokat is igénybe vesznek.

Mi a sikeres komposztálás titka?

Először is a megfelelő helyet kell kiválasztani a kertben, amely árnyékos és szélvédett. Fontos a jó alapanyagok és azok arányának megválasztása. Nagyobb hányadban szerepeljen egy adag komposztban a zöld, magasabb víztartalmú anyag, kisebb arányban pedig a sötétebb, vastagabb elfásodott növényi részek. Fontos, hogy a komposztunk mindig kellően átlevegőzött legyen, ezért előnyösek az olyan komposztkeretek, amelyek résekkel rendelkeznek. A komposztálási folyamat megindításához és fenntartásához minden esetben megfelelő mennyiségű nedvességre van szükség. A komposztálás során fontos, hogy legyünk türelmesek. Ez egy időigényes folyamat, amely akár 8-12 hónapot is igénybe vesz.


További információ a HungAIRy projektről: www.hungairy.hu


FORRÁS: A KOMPOSZT IS ÉRTÉK (HERMAN OTTÓ INTÉZET KIADVÁNYA)