Augusztusi programok Egerben

Még tart a nyár, és még bőven válogathatunk az izgalmas, különleges programokból. Egerben természetesen fontos szerepet kap a történelem, a vár, a bor, és megannyi zene, szabadtéri koncert, színházi előadás.

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Végvári vigasságokat az egri várban, ahol korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézvirtussal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket 2021. augusztus 14-én és 15-én. A Dobó István Vármúzeum Piknikkel is készül a felújított Gárdonyi-kertben, ahol sok-sok játék segítségével, kicsit közelebbről meg lehet majd ismerni az Egri csillagok íróját. Bábelőadáson és arcfestéssel elevenednek meg Nagyapó mesefigurái, fából ki lehet faragni, vagy nemezből el lehet készíteni Gárdonyi kedvenc virágait. Kötélveréssel barátságkarkötő vagy egyedi könyvjelző alkotható, Az én falum novelláinak világát pedig a fazekas és a szűrszabó idézi meg. Aki szereti a titkokat, megkeresheti Jumurdzsák gyűrűjét és megfejtheti Gárdonyi titkosírását is. A napot Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertje zárja. Mindehhez az író árnyas és barátságos kertje nyújt alkotói miliőt, vendégmarasztaló, kellemes környezetet augusztus 7-én.

A jó italok mellé jár a jó zene is, és ebből sem lesz hiány. Jön az ABBA Show augusztus 7-én a Márai Közponba, ahol másnap már az EDDA zenél. Augusztus 20-án két, különböző műfajjal zárhatjuk az ünnepet: ugyancsak a Márai Központ ad otthont az Egri Szimfonikus Zenekar közkedvelt Szimfonik Lájk koncertjének, ahol népszerű popzenei dalokat hallhatunk szimfonikus átiratban. Fellép a kiváló énekes, Micheller Myrtill, a különleges, kubai születésű Elsa Valle, valamint Kocsis Tibor, a Szimfonik Lájk Band, és természetesen a zenekar. Vezényel: Szabó Sipos Máté. A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok egy nagyszabású házibulit, a III. Egri Retro Fesztivált szervezi meg. Másnap Alvin és a Mókusok játszik a Máraiban, 22-én pedig Rúzsa Magdi koncertezik a Líceum udvarán. Augusztus 25-én egy igazán különleges zenei csemegét élvezhetünk: a Barabás Lőrinc Quartet koncertjét a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Két kiváló koncerttel zárhatjuk a nyarat: a Líceum udvarán A dal a miénk címmel a Csík Zenekar lép fel Presser Gáborral és Karácsony Jánossal augusztus 29-én. A koncerten  LGT-dalok csendülnek fel eddig nem hallott ,,csíkzenekaros” formában. Augusztus 30-án egy fergetegesnek ígérkező, nyárbúcsúztató Ocho Macho koncert lesz a Nemzedékek terén.

Az Agria Nyári Játékok előadásai is gőzerővel mennek még augusztusban. A Líceum udvarán zenés darabokat és vígjátékot élvezhetünk: Egy csók és más semmi, A dzsungel könyve, Páratlan páros, A víg özvegy, de kiváló családi program az Alma Együttes koncertje, vagy a GG Tánc Eger romantikus táncjátéka is, a Sisi, a magyarok királynéja. A Szent Imre Katolikus Iskola udvarán a gyerekdarabok mellett két remek vígjáték vár ránk: A pillangók szabadok! és a Ketten egyedül, valamint egy musicalest is Sondheim, Webber és a többiek címmel.

Keressék fel a szervezők weboldalait, válogassanak bátran, és élvezzék az egri nyarat!


SZERZŐ: VASS JUDIT