A cirkusz világa művészek szemével

Különleges kiállítás várja a látogatókat a Kepes Intézetben: a Hopplá hopp! – A cirkusz világa művészek szemével címmel nyílt tárlat a századforduló, a századelő, a modern és kortárs művészet alkotásaiból válogat.

A cirkuszok izgalmas világa már a XIX. század közepétől kezdve inspirálóan hatott az irodalomra, a képzőművészetre, később a film- és a színházművészetre egyaránt. Ez a valóság és az illúzió közötti világ, a cirkusz varázslatos tere egyszerre mágikus, furcsa, és olykor félelemmel, izgalommal teli. Különleges figurák vonzanak be minket e térbe, mint például a harsány, vagy épp síró bohóc, aki megnevetett, és akin önfeledten nevetünk, vagy az artista, kinek bátorságába beleborzongunk, a bűvész, akinek mindent elhiszünk, vagy épp a mutatványos, akitől ámulatba esünk. A cirkusz világa a maga önfeledt szórakoztatásával és olykor megvillanó szomorúságával mégis csodálatos, mert gyermeki lélekkel merülünk el benne, és képesek vagyunk felnőttként is a bűvkörében maradni.

A Kepesben nyílt kiállítás ezt a mágikus világot tárja elénk az épület két szintjén, intézmények, közgyűjtemények és magángyűjtők műtárgyaiból válogatva. Olyan alkotók cirkusz ihlette munkái láthatók Egerben, mint például Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Vasarely, Bortnyik Sándor, Scheiber Hugó, Márffy Ödön, Vaszary János, Szabó Vladimir, Tóth Menyhért, Derkovits Gyula vagy Korniss Dezső. Emellett közel száz műtárgy, főképp szobrok, festmények és digitális grafikák fogadják a látogatókat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ alakuló múzeuma, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum saját gyűjteményéből. A tárlaton a kiállított anyagok mellett a fiatalok számára izgalmas programot rejtenek a múzeumpedagógiai interaktív játékok, vagy a kötéltáncosokat bemutató kiállításhoz kapcsolódó különleges VR-élmény: a szemüveg segítségével kötéltáncossá válunk, és átélhetjük, milyen érzés több méteres magasságban egyensúlyozni.

A klasszikus és az új cirkuszművészet a ma emberét is elvarázsolja – ezen a tárlaton a képző-, a film-, a fotó- és az iparművészek műveinek jóvoltából. A kiállítás 2022. május 31-ig látogatható a Kepes Intézetben, a Heves megyében élők számára a tárlat ingyenes.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON