Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja nyílik csaknem hétszáz négyzetméteres bemutatótérrel Répáshuta közelében. Tudomány, élmény, interakció – ezt ígéri a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság izgalmas attrakciója, a Bükki Csillagda.

2017-ben a Bükki Nemzeti Park elnyerte a Csillagoségbolt-park címet. A nemzeti park területén található Répáshután egy évvel később újult meg a közvilágítás, melynek köszönhetően szinte teljesen megszűnt a falu fényszennyezése, így ez a csodálatos környék – a tengerszint felett 635 méter magassággal – ideális helyszínévé vált egy csillagászati látogatóközpont építésének, melyről hamarosan meg is született a kormányhatározat. Az építkezést hosszas tervezés előzte meg, hiszen többek között meg kellett vizsgálni, hogyan tudják majd fogadni az évente mintegy 35-40 ezer főre tervezett látogatót, illetve fontos szempont volt az infrastruktúra megoldása is. A Bükki Csillagda látogatóközpont kínálatáról Novák Richárdot, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály csoportvezetőjét kérdeztük.

Milyen attrakciókkal várják a látogatókat?

A tudomány, élmény, interakció hármasára fókuszálunk. Úgy gondolom, a csillagos égbolt látványa, a csillagászat mindenkit érdekel, mégis sokak számára ez egy nehezebben megfogható tudományág. Szeretnénk elérni, hogy a csillagászat mindenki számára érthetőbbé, befogadhatóbbá váljon. A Bükki Csillagdában komplex programot biztosítunk a hozzánk érkezők számára. Legyen az a kiállítás megtekintése, planetáriumlátogatás, a kupola alatt az égbolt kémlelése, vagy különleges estéken a teraszról a csillagok megfigyelése. A kiállításunk központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is megismerhetjük. Itt kapott helyet egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény is, köztük a hazánkban legnagyobb holdi eredetű meteorittal. Az ismeretek befogadása mellett számos interaktív elemet kipróbálhatunk, sőt a meteoritokat mikroszkóp alatt is megcsodálhatjuk. Az 50 fős planetáriumban 4K-s projektorok segítségével megelevenedik előttünk a csillagos égbolt. A látványos ismeretterjesztő filmeket magyar és angol nyelven tekinthetjük meg, akár 3D-s változatban. Sőt, a Bükki Csillagda az egyetlen hely, ahol bárki lehet űrutazó! Látogatóink egyedülálló VR-élményt kapnak: akár a Hold felszínén is sétálhatnak, repülhetnek egy marsi kanyonban, vagy megtapasztalhatják az űrséta semmihez sem fogható élményét. Az épület kilátóteraszáról csodálatos panoráma nyílik a Bükkre, és ez a terasz ad majd helyet a távcsöves bemutatóknak is. A csillagászati kupolánk egyike a legnagyobb sorozatgyártásban készült kupoláknak. Megfelelő időjárási körülmények között nappal egy naptávcső segítségével a napfoltokat, napkitöréseket tanulmányozhatjuk. Az éjszakai csillagos égboltot egy 61 cm átmérőjű teleszkóp hozza közel hozzánk, de a csillagda teraszáról saját szemmel is kutathatunk a csillagrengetegben. Hosszú távú terveinkben az is szerepel, hogy a kupola alatt található távcső segítségével különböző, akár nemzetközi kutatási programokba is be tudjunk kapcsolódni, értékes információkat gyűjtve többek között a naprendszer objektumairól, vagy más csillagokról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti neveléssel, oktatással is foglalkozik, kiemelten pedig a fényszennyezés problémájával, így a Bükki Csillagdában folyó munkával szeretnénk erre is felhívni a figyelmet, elérve természetesen a fiatalabb korosztályt is, és törekszünk arra, hogy az ő érdeklődésüket is a természettudomány felé fordítsuk.

Mennyi időt szánjunk a Bükki Csillagda meglátogatására?

Legalább két órát érdemes betervezni, de egy egész nap is eltelhet itt a Bükki Nemzeti Park szívében. A Csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú tanösvény, a Bolygótúra tanösvény, melynek akár éjszaka is nekivághatnak a túrázók.

A legfontosabb kérdés: mikor nyit a Bükki Csillagda?

Decemberben került a csillagvizsgáló tetejére a 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupola, és már csak kisebb munkálatok és a nyitáshoz szükséges engedélyek beszerzése van folyamatban. Kérünk mindenkit, tájékozódjanak a nyitás pontos időpontjáról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján a www.bnpi.hu, vagy a Csillagda Facebook-oldalán! Természetesen a nyitással azonos időben válik elérhetővé honlapunk a www.bukkicsillagda.hu, ahol online jegyvásárlásra is lesz lehetőség.

Milyen támogatásból valósult meg a Bükki Csillagda?

Teljes mértékben állami támogatásból: az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság közel 1,3 milliárd forinttal támogatta a Bükki Csillagda felépítését.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: BNPI SAJÁT FOTÓI