Az egri Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület hat éve alakult azzal a céllal, hogy segítse azoknak a munkáját, akik az elmúlt századok járműveinek gyűjtésével és restaurálásával foglalkoznak. Bemutatókon és előadásokon ismertetjük meg a hazai járműgyártást, nagyszüleink járműveit. Tagságunk alakuláskori 20 fős létszáma mára 40 főre növekedett, járműveink száma pedig eléri a 100 darabot.

Sok fiatal csatlakozott csapatunkhoz, akik friss erővel és lendülettel segítik kitűzött céljaink elérését. Sikerült kialakítanunk az egyesület családias jellegét. Nagyszülők, házastársak, gyerekek és unokák együttes munkájával valósítottuk meg az elmúlt években rendezvényeink szervezését és lebonyolítását.

A Covid korlátozásai miatt csökkentek elképzeléseink megvalósításának feltételei. Ezért karitatív tevékenységekkel segítettünk, ahol tudtunk, ezzel a csapatot még jobban összekovácsolva. A Johannita Segítő Szolgálattal karöltve segítettünk több idősek otthonának, az egri kórháznak kerekesszékeket újítottunk fel. Egyesületünkkel rendszeresen részt veszünk véradásokon. A helyzet javulása lehetővé tette eredetileg kitűzött céljaink megvalósítását. Az idén már több sikeres rendezvényünk volt, ahol saját járműveink bemutatásával valósítottuk meg elképzeléseinket. Büszkék vagyunk az immár hagyománnyá vált Egri Bikavér Ünnepen való kiállításunkra és felvonulásunkra, hasonlóképpen részt vettünk az Eger Civil Ünnepén. Idén először képviseltük városunkat a budapesti OLDTIMER nemzetközi veteránjármű-kiállításon. A nagyszabású rendezvényről egyesületünk négy díjat is elhozott, közöttük „A legszínvonalasabb kiállítói stand” díjat is magunkénak tudhatjuk.

Az Egri Civil Fórum tagjaként folyamatosan ott vagyunk városunk történelmi megemlékezésein és önkormányzati rendezvényeken, de filmforgatásokhoz, fotózásokhoz is kapunk felkéréseket.

Közös túráink alkalmával meglátogattunk működő és néhai gyárakat. Jövőbeni terveink között szerepel a bervai Finomszerelvénygyár történelmének ápolása és megóvása, eddig még általunk nem látogatott hazai és nemzetközi rendezvényeken való részvétel. Szeretnénk megismertetni az érdeklődőket a hazai járműgyártás és ismert közlekedési vállalatok történetével.

Folyamatosan bővülő járműparkunk bemutatásával kívánunk kedvet ébreszteni a padlásokon porosodó, fészerekben, fáskamrák mélyén elfeledetten meglapuló járművek tulajdonosaiban, hogy óvják és ápolják kincseinket: járműörökségünket.


SZERZŐ: CZANK FERENC, AZ EGYESÜLET GAZDASÁGI VEZETŐJE