A vonatkozó kormányrendelet értelmében mint minden városnak, Egernek is ötévente kötelező levegőminőségi tervet készítenie. A napokban elkészült a 2016-os dokumentum felülvizsgálata a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának Környezetvédelmi Osztálya és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának együttműködésében. Dobó Zsófiát, az önkormányzat öko-menedzserét arról kérdeztük, hogy milyennek bizonyult a megyeszékhely levegője.

Mi alapján tudják elkészteni a vizsgálatot?

Számos forrásból származik mért és gyűjtött adat, a levegő minőségét egy automata mérőállomás által szolgáltatott információk alapján jellemezhetjük. Ez az állomás a Malomárok u. 2. szám alatt működik, és méri például a szén-monoxid, nitrogén-dioxid, kén-dioxid, ózon, nitrogénoxidok, benzol és a PM10, azaz a szállópor szintjét. A gépjárműforgalmat számlálás, illetve a KSH adatai alapján tudjuk felmérni, illetve bizonyos ipari és termelőtevékenységet végző cégeknek kötelező számot adni a kibocsátásaikról.

A felsoroltak közül melyik az, amely leginkább befolyással bír Eger levegőjére?

A nyári időszakban problémát jelent a talajközeli ózon feldúsulása, amely erős oxidálószer az élő szervezetekre. A téli, fűtési időszakban pedig a szállópor (korom) napi koncentrációja növekszik meg.

Az elkészült eredmény alapján milyennek mondható Eger levegője?

A 2016-os Levegőminőségi Terv, és a most elkészült felülvizsgálat szerint is jónak mondható Eger levegőminőségi éves átlaga. Ez azt jelenti, hogy a korábbi paramétereket folyamatosan mérik, és ezekből képeznek, paramétertől függően, órás, illetve 8 órás mozgó átlagokat, napi átlagok és a legvégén éves átlagokat. Egerben a Levegőminőségi Terv alapján állapotmegőrző intézkedések javasoltak. Ez nem azt jelenti, hogy hátradőlve ülhetünk, hanem azt, hogy több, kisebb projekttel megóvható a város levegőminősége, sőt adott esetben javítható.

Hol nézhetünk utána az eredményeknek?

A Levegőminőséig Terv március 19-ig megtekinthető az önkormányzat, illetve a HMK Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Környezetvédelmi Osztályának hirdetőtábláján, emellett a HMK honlapjáról is letölthető a dokumentum. A tervezetet bárki véleményezheti, és Eger levegőminőségének javítására írásban megteheti javaslatait az alábbi elérhetőségeken, vagy személyesen a HMK Szövetkezet út 4. szám alatt. A beérkezett ötleteket a HMK megvizsgálja, és amelyet szakmailag hasznosnak ítél, a terv véglegesítése előtt beépíti abba.

Posta: 3300 Eger, Szövetkezet út 4.

Hivatali kapu: HEVESKHG 657 167 145

Telefon: +36 (36) 795-161


(EM)