Idén április 28. és május 1. között 12. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, mely a borvidék legújabb borházasítását, az egri csillagot népszerűsíti. A szezonnyitó rendezvényen 20 borászat mutatja be saját csillagát, de street food, koncertek és egyéb programok is várják az érdeklődőket. Az esemény kapcsán Lőrincz György borásszal, az Egri Borút Egyesület elnökével, és Berényi Tamás főszervezővel beszélgettünk.

Mióta tölthetünk egri csillagot a poharunkba, és hogyan született meg ez a házasítás?

Lőrincz György: Az egri csillagot 2011-ben mutattuk be először a nagyközönség számára, de számos egri borász már jóval korábban szerette volna megtalálni népszerűségben és minőségben is azt az egri fehérbort, mely az egri bikavér párja lehet. Ennek kapcsán kezdtük el a közös munkát, és 2010-ben született meg a döntés az Egri Csillag márkanévről, majd folytatódtak a munkálatok a termelési szabályzat, a borstílus, valamint a borüzenet kidolgozása tekintetében. Az új üzenet, a közös piacépítés egyre népszerűbbé tette az egri csillagot a bortermelők körében, így mára már szinte minden egri borász kínálatában megtalálható ez a fehér házasítás. Törekvéseinket, úgy gondolom, a piac alakulása is igazolja.

Mért tartották fontosnak, hogy a csillagnak is legyen önálló rendezvénye?

Lőrincz György: Úgy vélem, Eger ismertségéhez nagyban hozzájárulnak finom boraink és kiváló borászataink, ezek népszerűsítésére és bemutatására pedig a legalkalmasabb és leghatékonyabb lehetőséget a rendezvények tudják biztosítani. Adta magát, hogy az egri csillag is bemutatkozhasson önállóan, ahogy korábban az egri bikavér is. Ezen az eseményen mutatjuk be a legújabb évjáratú csillagokat, részben az egrieknek, részben az idelátogató turistáknak. Tavaly új arculatot kapott az Egri borvidék, és megújult az Egri Csillag Weekend is. Akik kilátogattak a térre, láthatták, hogy hangsúlyt fektettünk a kék színre, az egri csillag színére, és több új dekorációs elem is került a helyszínre, így egy teljesen magával ragadó hangulatot sikerült a Dobó térre varázsolni. A Tamással való sikeres együttműködés jegyében idén újra együtt valósítjuk meg az eseményt, mely során újabb dekorációs- és hangulatelemekkel színesítjük a teret.

Milyen volt a tavalyi szüret, és milyen csillagokat kóstolhatunk az idei eseményen?

Lőrincz György: Sikeres szüreten vagyunk túl, személy szerint több borászat csillagát is volt szerencsém már kóstolni, melyek nagyon jól sikerültek. Az évjárat izgalmas ízeket, friss és ropogós karaktereket adott a szép szőlőérettség mellett. Nagyon örülök, hiszen folyamatos fejlődés tapasztalható az egri borok esetében, beleértve a csillagot is, mind minőségben, mind a stílus pontosításában. Bízom abban, hogy sokan lesznek kíváncsiak az új évjárat ízeire. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és kóstolni vágyót a Dobó térre!

Milyen programokkal készülnek?

Berényi Tamás: A kiváló borok mellett természetesen nagy hangsúlyt kap a zene és a gasztronómia is. Az előbbinél mindig odafigyelünk arra, hogy helyi zenekarok is bemutatkozhassanak, így ez most sem lesz másképp. Fellép a The Feelgood, az Andörkaver, a Báder Elemér és Svéd Mátyás duó, az AllSuckAll akusztikus formában, az Elasztik Akusztik, a Simple Acoustic, valamint a Szabó Család egy különleges Beatles-előadással. Vendégük Czutor Zoli, a Belmondo frontembere lesz, továbbá érkezik a Jambalaya együttes és a Hungarian Rhapsody, vagyis a „magyar Queen” zenekar. Ami a gasztronómiai választékot illeti: két street food truck kínálja majd ételeit, s természetesen a borozáshoz illő sajt, sonka és egyéb finomságok is szerepelnek a kínálatban.

Finom borok, ízletes ételek, kiváló zenei program, csodálatos helyszín – ez így együtt már önmaga elég lehet a rendezvény sikeréhez. Mivel lehet még bevonzani a látogatókat?

Egy rendezvény (vagy más munka) sikerét mindig a közönség visszhangjából szűröm le. Ez nemcsak az ottani reakciókban, személyes beszélgetésben merül ki, hanem az ideérkező turisták visszajelzéseiben is, melyekkel legfőképp a közösségi oldalakon találkozunk, hiszen ott kommentelnek, oda töltik fel a rendezvényen készült fotóikat, osztják meg élményeiket. Manapság nagyon fontos, hogy minél több impulzussal szolgáljunk a vendégek számára. Ez nagyon nehéz feladat ebben a felgyorsult világban, ahol minden világít, minden színes és mozgó. Ennek a gondolatnak a mentén alakítottuk ki tavaly a dekorációkat, törekedve arra, hogy minél több benyomás érje a Dobó térre érkezőket, minél több „sarokban” tudjanak fotót készíteni, megörökíteni élményeiket, ezzel is népszerűsítve a rendezvényt, az egri csillagot és városunkat.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: MIHÁLY PÉTER, NEMES RÓBERT