A világ legjobb 50 bora közé választották a St. Andrea bikavérét

Best in Show díjat kapott a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Nagy-Eged Grand Superior 2017-es Egri Bikavére a világ egyik legrangosabb és legnívósabb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on. A borászat sikereiről dr. Lőrincz Györgyöt, illetve ifj. Lőrincz Györgyöt kérdeztük a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorában.

Nagy-Eged Dűlő Grand Superior

A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet weboldalán a következő jellemzés olvasható a díjnyertes nedűről: „A Nagy-Eged dűlő bemutatkozó bikavére egy fantasztikus évjáratból. Élettel teli, vibráló, hosszú, komplex bor. Gyümölcsbomba robban a szájban: cseresznye, meggy, feketeribizli, dohánnyal, csokoládéval, vaníliával. Lendületes, mély és barátságos.”

A neves borítészek több mint 18 ezer tétel közül választották a világ legjobb 50 bora közé a St. Andrea 2017-es Grand Superior Egri Bikavérét, amely a legmagasabb vörösborpontszámot kapta, azaz 97-et a 100-ból.

Váratlan siker

„Hatalmas elismerés ez mind a magyar bornak, mind pedig az Egri borvidéknek”

– fogalmazott ifj. Lőrincz György, aki hozzátette, még maguk sem fogták fel, mekkora ajándékot kaptak a Jóistentől. A borász a sikerüket, – egy sporthasonlattal élve -, az olimpiai bajnokokéhoz hasonlította.

A bikavért a St. Andrea kereskedője, – aki Angliában képviseli a pincészetet -, nevezte be a rangos borversenyre, így Lőrincz Györgyék nem tudták, mikorra várhatják a megmérettetés eredményét.

A váratlan sikerről és meglepetésről dr. Lőrincz György elmondta, legelőször barátjától, Csutorás Ferenctől (aki maga is szép eredményt ért el a versenyen, az Almagyar Érseki Szőlőbirtok ugyanis két ezüstöt zsebelt be) hallott, aki a kora reggeli órákban telefonon gratulált borásztársának.

A világ 50 legjobb bora között

Dr. Lőrincz György, – bevallása szerint -, először nem is tudta, mit jelent a BS, majd mikor kiderült, hogy ez a Best in Show díjat jelöli, – vagyis megtermelte a világ legjobb bikavérét -, kiverte a veríték.

„Lassan másfél éve Márai Sándort olvasok azoknak, akik hozzám érkeznek, mert szeretném bemutatni, hogy mitől tud egy egri bortermelő lelkes maradni” – kezdte dr. Lőrincz György. „Márai egy lapon említette az Egri borvidéket Toszkánával és Burgundiával. Ha a ’40-es években ez jellemezte a közvetlen környezetünket, az olyan adottságokat és minőségi lehetőségeket jelent, amelyeket nekünk, egrieknek el kell hinnünk” – tette hozzá a borász. „Most, 70 évvel később

Eger egy lapon szerepel többek között Toszkána, Burgundia, Piemont és Kalifornia boraival…

Azt kell, hogy mondjam, mérhetetlenül hálás vagyok” – összegezte dr. Lőrincz György.

Új korszak kezdődött az Egri borvidék életében

„Egyrészt elképesztően jó visszajelzés és megerősítés, hogy egy dűlőszelektált bikavér ilyen eredményt ért el, amely azt bizonyítja, hogy Eger kitűnő dűlőkkel rendelkezik” – fogalmazott ifj. Lőrincz György. Mint elmondta, a legfontosabb feladat, hogy amit megkezdtek, azt tovább is tudják vinni. „Fontos, hogy jobban megértsük a termőhelyeket, illetve hogy miként kell ezekhez a szőlőfajtákhoz nyúlni, és megtermelni azt a tradicionális, nagyon komoly házasítást, mint amilyen a bikavér – természetesen mindig a modern kor elvárásai mellett” – tette hozzá a borász. „A kékfrankosalapú házasítás adott, amit megpróbálunk olyan fajtákkal feldíszíteni, hogy egy utánozhatatlan bort kapjunk” – árulta el ifj. Lőrincz György.

„Magyar vörösbor ilyen eredményt még nem ért el a világon”

A Decanter World Wine Awards-on kiérdemelt elismerésről a következőket nyilatkozta dr. Lőrincz György: „A rangos nemzetközi eredmény egy olyan típusú biztatás az egri bortermelőknek, amely abban erősít bennünket, hogy itt valóban világszínvonalú borokat lehet termelni, és azt gondolom, fontos szem előtt tartani, hogy

kötelességünk az Egri Bikavért minél kiválóbb minőségben megfogalmazni ezután is.”

A nemzetközi siker egyébként akkora érdeklődést hozott magával, hogy a pincészet weboldala alapján már most elfogyott a 2017-es évjárat, azonban a 2018-as hamarosan előjegyezhetővé válik.

A teljes beszélgetés visszanézhető a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorának július 9-i adásában, amely megtalálható az alábbi linken:

 


A Nagy-Eged Dűlő Grand Superior mellett a St. Andrea szintén 2017-es Hangács Egri Bikavér Grand Superior-jával szintén szép eredményt (93 ponttal ezüstöt) ért el a Decanter World Wine Awards-on. Az Egri Borvidék, – ezen sikereken kívül -, a Petrény Winery és Bukolyi Marcell révén egy-egy bronz-, az Almagyar Érseki Szőlőbirtok kadarkájával és kékfrankosával pedig két ezüstéremmel öregbítette városunk hírnevét.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT