15. alkalommal adták át az Egri Lokálpatrióta Egylet által alapított Eger Csillagai Díjat 2022. január 7-én a Líceum Kápolnájában. Az adventi időszakban indított szavazáson ezúttal is öt kategóriában lehetett leadni a voksokat három-három jelöltre.

Az Eger Csillagai Díj idei nyertesei: gazdasági társaságok kategóriában az Egri Road Beatles Múzeum, intézmények közül az Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona, szervezetek kategóriában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja, magánszemélyek között dr. Juhász Bernadett reumatológus orvos, és fiatalok kategóriájában Békési Eszter olimpikon úszó. Idén különdíjat is adományozott az ELE, mellyel a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet munkatársainak a világjárványban nyújtott emberfeletti teljesítményét köszönték meg.

Eger egyik legnépszerűbb látnivalója és nevezetessége az Egri Road Beatles Múzeum. A kelet-közép-európai régió egyetlen Beatles-gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A 450 négyzetméteren, a pincétől az emeletig közel 2500 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt években több mint 100 ország képviselője tette tiszteletét. Hasonló múzeum Eger mellett jelenleg Liverpoolban, Halléban, Alkmaarban, illetve Buenos Airesben található. A múzeumot két barátnak a The Beatles zenekar iránti szenvedélye hívta életre. Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat. Előbbi a díj kapcsán elmondta: „Nagyon meglepődtünk mikor jelezték felénk a jelölést. Természetesen jólesett és megtiszteltetésként vettük, hogy ránk gondolt az Egri Lokálpatrióta Egylet. Mikor kiderült, hogy kikkel kerültünk egy kategóriába, már nem is nagyon reménykedtünk, hogy esélyünk lesz megnyerni a címet, de igazából már a jelöléssel is azt éreztük, hogy elismerik a munkánkat. Nagyon meglepődtünk, mikor a mi nevünket hallottuk, nem is készültem beszédre, de amit elmondtam: szeretnénk továbbra is a város meghatározó látványossága lenni, és Eger turizmusát tovább erősíteni. Szívesen látunk mindenkit, a jó szórakozás garantált. Ne feledjék: Beatlemánia ellen nem létezik vakcina!”

Az Egri Autista Alapítványt közel negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben autista gyerekeket nevelő szülők hozták létre azzal a céllal, hogy a fogyatékos személyek, kiemelten az autista gyermekek és felnőttek társadalmi szocializációját, illetve életvezetését elősegítsék. Először óvodát, speciális iskolát nyitottak, majd 2004-től nappali ellátást nyújtó intézményt indítottak, 2008-tól pedig megoldották a foglalkoztatást is. Jelenleg az alapítvány működteti a Szent Erzsébet Támogató Szolgálatát, fenntartja a Szent Anna Napközi Otthont, valamint három akkreditált telephelyen megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat. Mindezeknek köszönhetően mintegy 70 fogyatékos ember mindennapi életvitelét segítik. A Szent Anna Napközi Otthon 2004-ben kezdte meg működését 8 férőhellyel, ez a szám mára 24 főre emelkedett, akik a kor elvárásainak megfelelő, modern, jól felszerelt intézményben élhetnek. Az ellátottak között megtalálhatók autisták mellett látássérültek, értelmi fogyatékosok, mozgásukban akadályozottak, és halmozottan sérültek is.

Sajgóné Kondrát Marianna, az intézmény képviselője elmondta: „Meglepetésként ért minket maga a jelölés is. Azáltal, hogy az intézményünk a másik két jelölthöz képest kicsinek számít (mindössze 24 férőhelyünk van), teljesen esélytelennek tartottuk magunkat a díjra. Éppen ezért még jobban meglepett bennünket, hogy mi kaptuk a legtöbb szavazatot az intézményi kategóriában, figyelembe véve, hogy összesen több ezren szavaztak, így nemcsak azok szavazhattak ránk, akik valamilyen kapcsolatban állnak intézményünkkel. Több mint jelzésértékű számunkra ez az erkölcsi elismerés, ami azt tükrözi, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt 25 év lelkiismeretes munkája.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja 1999 óta van jelen a város életében. Céljuk: “A hit védelme és a rászorulók segítése”. Ennek érdekében rendszeres heti nyitva tartással segítik mindazokat, akik hozzájuk fordulnak. Évente ez közel 1200 embert – rajtuk keresztül családot – érint. Nemcsak adományokat fogadnak, hanem kapcsolatot tartanak családsegítőkkel, kisebbségi önkormányzatokkal, Eger közelében működő polgármesteri hivatalokkal, civil szervezetekkel, iskolákkal, intézményekkel is. Lehetőséget adnak a középiskolásoknak közösségi munka végzésére, de vállalkozók, magánszemélyek is segítik munkájukat. Rendszeresen osztanak tartós élelmiszert, fertőtlenítőt, új ruhákat, melyet a miskolci központból kapnak. 13 éve gyűjtenek tartós élelmiszert karácsony előtt a Sas utcai Spar üzletben, melyből közel 400 csomagot tudtak készíteni a rászoruló családoknak. Önkénteseik száma változó, jelenleg 17 lelkes máltais testvér végzi ezt az embert próbáló munkát, de nagyon sokat segítenek a Dobó István Gimnázium diákjai is szórólaposztással, élelmiszercsomagolással.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportjának vezetője, Kékesi Györgyné úgy fogalmazott: már a jelölés is nagy megtiszteltetés volt számukra, hiszen bár 21 éve működnek, nem gondolták volna, hogy ennyire figyelnek rájuk. Az igazi meglepetés akkor érte őket, amikor kiderült: őket hirdették ki győztesnek. Hozzátette: az, hogy Egerből ilyen sokan szavaztak a csoportra, örömteli elismerése a munkájuknak. Az eltelt évek alatt szerencsére azt tapasztalták, hogy Egerben nagyon sok az adakozó, akik szívesen segítenek, és bíznak abban, hogy ez a továbbiakban is így lesz.

Dr. Juhász Bernadett reumatológus az orvosi egyetem elvégzése után Salgótarjánban kezdett dolgozni, gyakorlati éveit Budapesten az ORFI-ban , illetve az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben töltötte. Mindig nagyon fontosnak tartotta és tartja ma is a betegek felvilágosítását, oktatását. 2009-ben került Egerbe, azóta a kórház Rehabilitációs osztályán dolgozik, reumatológiai és rehabilitációs szakrendelést végez. Az élet úgy hozta, hogy ez idő alatt két alkalommal volt nehéz helyzetben az osztály több hónapig, vezető nélkül maradva, ebben az időszakban megmutathatta megbízhatóságát, rátermettségét. Emellett belekóstolt a sürgősségi betegellátásba is. 2020 novemberében a Covid 2. hulláma alatt, Infektológiai osztállyá alakult a Rehabilitációs osztály, annak Covid Rehabilitáció részlegévé, melynek dr. Juhász Bernadett lett a részlegvezetője. Úgy fogalmazott: fizikálisan és mentálisan is embert próbáló időszak volt. Szomorú és tragikus történések mellett nagyobbrészt javultan, gyógyultan mentek haza a betegek, és ebben az időszakban tapasztalta meg azt az összefogást, ami a különböző szakmák, kollégák között megvalósult. A díj elnyerése után elmondta: „Nagy megtiszteltetés volt maga a jelölés. Meghatott, hogy ennek a gyönyörű, történelmi városnak, ahol oly sok kiválóság született, élt, dolgozott és dolgozik, az én személyem jutott eszébe valakiknek. Az, hogy egyszer én lehettem az „Eger Csillaga” cím „birtokosa”, számomra óriási kitüntetés. Voltak és lesznek az életemben olyan történések, melyekre, míg élek, jóleső érzéssel, és csendes meghittséggel gondolok… Ez is azok közé tartozik immáron.”

Békési Eszter olimpikon úszó a fiatalok kategóriájában nyerte el a díjat. 2018-ban igazolt Egerbe és azóta egyre jobb eredményeket ér el. 15 éves korában került az Egri Úszó Klubhoz, és akkor lett diákja a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumnak is, melyre, mint mondta, büszkén gondol vissza, hiszen sokat segítettek neki az itt töltött éveiben, támogatták a pályafutásom alatt. Egert új otthonának tekinti, és mindent megtesz azért, hogy büszkék lehessenek rá az egriek, és tovább öregbítse az egri úszósport hírnevét.

A sportoló a díj kapcsán úgy fogalmazott: „Számomra igazán megtisztelő volt a jelölés, mivel nem egri születésű vagyok, így emiatt még nagyobb dolognak tartom, hogy ennyien támogattak és szavaztak rám. Remélem, a jövőben eredményeimmel meg tudom hálálni azt a kedvességet, amit az egriektől kaptam. Köszönettel tartozom szüleimnek, családomnak és az edzőmnek, Kovács Ottónak, hogy mindig mellettem állnak és támogatnak. Természetesen gratulálok a többi jelöltnek és díjazottnak is, mivel ők is a saját területükön kiemelkedők és tehetségesek.”

Eredményei

6-szoros országos bajnok
(2019, 2020, 2021: 200 mell; 2019: 100 mell)
Olimpia 25. hely (200 mell)
Ifjúsági Világbajnokság 5., 6., 8. helyezett

Világkupa-sorozat:

2019 Budapest: 200 mell 2. hely
2019 Doha 200 mell 1. hely, 100 mell 3. hely
2021 Budapest: 200 mell 2. hely
Országos csúcstartó: 200 m mell

Különdíjban részesült a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet.

„A COVID járvány kezelésének hőse” címet vehette át az intézmény a koronavírus-járvány alatt végzett munkájuk elismeréseként. A Markhot Ferenc Kórház a stabil orvos-, szakápoló-, és ápolócsapatával, a kórházműködtetést végző kiszolgáló területek munkatársaival eredményesen végezte feladatait a járvány elleni küzdelemben. Számtalan pozitív visszajelzés segítette és segíti napjainkban is a gyógyító csapatot, amely a megszerzett tapasztalatok és a kellő szaktudás birtokában biztos pontot jelent a betegeik számára.

Dr. Vácity József megyei főigazgató a különdíj kapcsán kérdésünkre elmondta: „Örömmel és köszönettel fogadta a Markhot Ferenc Kórház az elismerést, mellyel a járványban való helytállást díjazta a lakosság. Úgy gondolom, hogy egy közösség, ha terhelik, akkor vagy összeroppan, vagy felemelkedik. Kórházunk gyógyító közössége bebizonyította, hogy felkészült, és képes az embert próbáló feladatok elvégzésére. A betegek érdekében végzett kivételes szakmai és emberi tettek kovácsolták a Markhot közösségét még erősebbé és erősítették a betegek kórházba vetett bizalmát. Ennek elismerése számunkra kiemelten fontos. Köszönjük szépen!”


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: TV EGER