Beköszöntött a nyár, itt a jó idő, így a szabadtéri programok szezonja is megkezdődött. Megnyitotta kapuit Eger szabadtéri színpada is a Szépasszonyvölgyben, vagyis a Márai Központ. A nyitó hétvégén rekordlétszámú tömeg gyűlt össze, közel 2000 vendég látogatott el a színpadhoz. Az idei évben soha nem látott programkínálattal várják a közönséget. A programokról és a Szépasszonyvölgyről beszélgettünk Berényi Tamással, az Agria Film Kft. ügyvezetőjével, aki a Szabadtéri Színpad üzemeltetéséért felel.

Ez a második év, hogy ti üzemeltetitek a színpadot és állítjátok össze a programokat. Miben lesz más ez az év, mint a többi?

Idén több mint 25 program valósul meg a Máraiban, korábban ilyen mennyiségű program még nem volt. A helyszínt is átöltöztettük, a korábbi betonkocka érzést hátrahagyva színes és világító dekorelemeket helyeztünk el, hogy otthonosabb, barátságosabb legyen az épület arculata.

Mik ezek a programok, tudjátok már a teljes programot?

Nagyjából megvan a program, hirdetjük is szeptemberig. Lesz két gyerekzenekar (Alma, Tompeti), egy könnyűzenei tehetségkutató, az Éter, három alkalommal dumaszínház (Kiss Ádám és Janklovics Péter estje, Hadházi László és Badár Sándor estje, Aranyosi Péter és Vida Péter estje), két alkalommal majorette gála, két alkalommal a fiataloknak szóló program (diszkó), két alkalommal operett (Oszvald Marika, Pitti Katalin), Csányi Sándor előadása, két napos rockfesztivál (Depresszió, Alvin és a Mókusok, Fish!, Prosectura stb.) és számtalan élőzenei koncert (Edda, Bye Alex és a Slepp, Kárpátia, Aurevoir, Tankcsapda, Bikini, Kökény Attila, Rakonczai Imre).

A Márai Központhoz tartozik a Szépasszonyvölgy aljában található Kalandpark is, ott mit terveztek idén?

Sajnos jelenleg nagyon rossz állapotban van, de már zajlanak a munkálatok, hogy megnyithassuk, sőt már idén fejlesztéseket is megvalósítunk önerőből, továbbá elkészült egy komolyabb fejlesztési terv, melyben a város segítségét kérjük. Az biztos, hogy még idén kialakításra kerül egy 50 m² -es fedett szín, ahol a szülinapi zsúrokat és egyéb eseményeket lehet megtartani. Illetve a fő profilunkhoz, a mozizáshoz igazítva új arculatot kap a kalandpark, a legnépszerűbb mesefigurákkal és a moziból jól ismert karakterekkel.

Izgalmas időszak elé néztek a Szépasszonyvölgyben is, mi az, amit érdemes megemlíteni a Márai Központ kapcsán az idei évre vonatkozóan?

Szívesen bemutatnám a programokat részletesebben, de akkor nem férnénk el egy oldalon, de a buszjáratot mindenképp megemlíteném. Idén is közlekedik majd a szépasszonyvölgyi járat, ami a belvárosból a völgybe hozza a látogatókat, akár a pincéket akarják meglátogatni, akár épp hozzánk érkeznek egy jó programra. Fontos megemlíteni, hogy a jegyárat idén nem emeljük.

Sok időt töltesz a Szépasszonyvölgyben, hogy látod a város ezen pontját?

Már gyerekkoromban is sok időt töltöttem a Szépasszonyvölgyben, na nem borivással, hanem nagyszüleimnek volt ott egy telke. Nagyon szeretem a hangulatát és nagy öröm számomra, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen esett át ez a terület. Több nagy, ismert borászat is nyitott pincét, amivel nagyot nőtt a színvonal a völgyben. Az egrieknek is érdemes felfedezni ezt a kincsünket és nem csak a turistáknak. Utóbbiak számára pedig olyan lehetőséget nyújt, ami világszínvonalú: ilyenek a minőségi borozás, éttermek, színpad és egyéb programok, amelyek akár egy teljes napi programként is tudnak szolgálni. Nagy szerencsénk van, nekünk egrieknek, hogy egy ilyen kuriózummal büszkélkedhetünk.


(EM)