Eger városa is bünteti majd a zöldfelületeket engedély nélkül eltüntetőket

Nem véletlenül idézem írásom címében az Égigérő fű Poldi bácsijának szállóigévé vált szavait, ugyanis sokunknak éppen annyira hiányoznak a városunkból eltűnő zöldfelületek, ahogy a nyugdíjba vonuló öreg parkőrnek az általa oly szeretettel óvott pázsit. Főleg, hogy az érzéseinket nemcsak esztétikai-városképi, hanem környezetvédelmi és más szempontok is magyarázzák: hiszen mindannyian tudjuk, hogy a fák és cserjék milyen jelentős mennyiségű port kötnek meg, a zöldellő területek mennyi állatnak nyújtanak élőhelyet, és akkor még nem említettük a növények oxigéntermelő tulajdonságát, vagy, hogy azok milyen módon enyhítik a városokra oly jellemző nyári forróságot, ami a klímaváltozás felgyorsulásának idején nem lényegtelen.

Többek között e tényeket felismerve – és a közelmúltban szerzett, örömtelinek még csak véletlenül sem nevezhető tapasztalatok alapján – gondolták úgy a polgármesteri hivatal illetékesei, hogy immár nem kerülhető el azoknak a személyeknek a szigorú szankcionálása, akik mindenféle engedély nélkül tesznek tönkre (például a lakóházuk előtt) zöldfelületeket.

– Már jó ideje felfigyeltünk erre a sajnálatos dologra – mondja Cserged Csaba, a polgármesteri hivatal közterület-gazdálkodási csoportjának vezetője –, mivel a munkatársaink folyamatosan járják a várost, így észreveszik a nem kívánatos történéseket. Például, amikor egy korábbi, fás-bokros vagy éppen füves terület helyén sivár betont találunk, úgy, hogy a végrehajtott átalakításokra még csak engedélyt sem kértek az érintett szakhatóságoktól. Minthogy ez utóbbi jelenség az elmúlt időszakban igencsak elharapódzott, úgy véltük, már csak azért is határozottan fel kell lépnünk a dolog ellen, mert ez a közösség érdeke. Azt pedig nem is kell különösebben magyaráznom, miért nem örülünk annak, amikor egy-egy utcában egy idő után nincs más, csak térkő, ne adj’ isten szürke beton.

A szakember hozzátette, tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy akadnak méltányolható munkák is, ezért, ha ilyenekre kérnek engedélyt, igyekeznek maximálisan támogatni a hozzájuk fordulókat, akár úgy, hogy olyan megoldást keresnek, ami mind a városnak, mind a kérvényezőnek megfelelő. Teljesen más viszont a helyzet, ha valaki megpróbálja megkerülni a hatóságot: ez esetben az illető nem kizárólag arra számíthat, hogy visszaállíttatják vele az eredeti állapotot, de arra is, hogy meglehetősen mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, hiszen a büntetés magánszemélyeknél a 200 ezer, egyéb esetekben pedig a 2 millió forintot is elérheti, függően attól, mekkora nagyságú zöldfelületben tettek kárt.

– Annyit mindenképpen szeretnék megjegyezni – szögezte le Cserged Csaba –, hogy a célunk nem a szigorú szankcionálás, a mindenáron való bírságolás, hanem a növényekkel borított területek további csökkenésének minél gyorsabb megállítása, a meglévő zöldfelületek megóvása, nem különben a polgárok szabálykövető magatartásának hathatós ösztönzése.


(EM)
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT