Négy szervezet pályázatát támogatta idén az Egri Közösségi Alapítvány

A város fejlődését elősegítő helyi civil szervezeteket támogatott száz-százezer forinttal a 2020 nyarán alakult Egri Közösségi Alapítvány. A pályázat tematikája az esély-jövő-élmény hármasát érintette. A nyertes ötletek mindegyike a helyi közösségek erősítését, valamint az életminőség javítását célozták. A pénzösszegen kívül az egyes programok megvalósulását mentorok is segítették.

„Egy ilyen titok hogy-hogy feledésbe merült a városban?”

Nagy-Eged hegyi Szent Kereszt-Kápolna Önkéntes Kutatócsoport

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület még korábban felújított egy tanösvényt. A szervezet elnöke, Havasi Norbert egy kutatás során kezdett foglalkozni a Nagy-Eged történetével, illetve a kapcsolódó legendákkal. Ekkor találkozott azzal az információval, miszerint állt ott egy kápolna.

„Egy ilyen titok hogy-hogy feledésbe merült a városban?” – merült fel a kérdés a szakemberben, amely felvetésből egy lázas kutatás indult, amelyet Nemesné dr. Kis Tímea művészettörténész is segített, aki elárulta, hogy a kápolna történetére és használatára vonatkozóan sikerült levéltári forrásokat találni, így kiderült, hogy Barkóczy Ferenc építtette 1752-ben. „Korábban is állt már ott egy kápolna – szintén a Szent Kereszt tiszteletére szentelve” – fogalmazott Nemesné dr. Kis Tímea. „Az egriek nagyon megkedvelték, és évente kétszer zarándoklatot vezettek a Bazilikából az Eged-hegyi kápolnához” – tette hozzá a művészettörténész, kiegészítve a történetet egy boszorkányperrel, amely – mint kiderült – deszakralizálta a templomot.

A helyszín újrafelfedezését címeres téglák, falmaradványok, levéltári adatok, illetve térképek is segítették, majd a kutatások eddigi eredményeit, műtárgyait június 25-én mutatták be a nagyközönségnek. Az Egeden mindössze néhány órára „kinyitott” tárlat – rövid idejű bemutatóhelyként foglalta össze az eddigi munkát a Múzeumok Éjszakáján.

„A lelkükkel próbáltunk foglalkozni”

Ukrajnai menekülteket támogató egri önkéntesek

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a háború kitörését követően szinte azonnal megalakult egy önkéntesekből álló segítő csoport Egerben. A lakosság által nyújtott tárgyi eszközök és tartós élelmiszerek fogadására gyűjtőpontokat hoztak létre, hogy azokat minél hamarabb és minél hatékonyabban a határhoz tudják szállítani. Majd az átmenetileg Egerben élő ukrán családok, gyermekek számára kulturális, közösségi programokat szerveztek – az átélt traumák enyhítésére. Ehhez kapcsolódóan megvalósultak például vezetett túrák, emellett jártak az egri egyetem Varázstornyában, és a várban.

„A lelkükkel próbáltunk foglalkozni – olyan közösségi programokat kínálva, amelyekkel kicsit kibillenthettük őket a szomorú helyzetükből” – mesélte Nemesné dr. Kis Tímea, aki hozzátette, arra törekedtek, hogy kicsit boldogabbá tegyék az itt élők életét. A szociális és mentális segítségnyújtást helyi önkéntesek vállalták. „Azt érezhetjük, hogy a közösség számára is fontos, amit csinálunk, így ez a legnagyobb díjazás” – fogalmazott Nemesné dr. Kis Tímea a nyertes pályázat kapcsán. A túráról mint az első tömeget megmozgató eseményükről elárulta, amikor az ukrajnai menekültek megérkeztek, értelemszerűen zárkózottan viselkedtek, a kiránduláson viszont mindenki kicsit felszabadulhatott. „Már ezért megérte pályázni” – tette hozzá.

„A rendezvény célja az integráció elősegítése”

ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Szervezete

A közösség közel harminc éve szervez kulturális seregszemlét, amelyet 2004-ben nyílt helyszínre „költöztettek”. A Dobó téren 2008-tól önálló programként működik az Add a kezed, mert együtt kerek a világ című szemléletformáló esemény. Az egész napos színpadi produkcióknál ép és sérült fellépők váltják egymást, emellett különböző szolgáltatások, kézműves termékek kiállítása és vására, játszóházak, foglalkozások, valamint ügyességi játékok várnak az érdeklődőkre.

„A rendezvény célja az integráció elősegítése” – fogalmazott Radics Istvánné, a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a kezdetek óta fontosnak tartják, hogy találkozzon az ép és sérült társadalom, közelebb kerüljenek egymáshoz, kapcsolatot tudjanak teremteni, így a későbbiekben már nem jelent problémát a kommunikáció, nem éri őket váratlanul a találkozó.

Kampány egy szebb világért

Egri Egészség- és Körzetvédő Egyesület

A közösség 1989-ben alakult lakossági összefogás révén. 2006-tól a Bartakovics Béla Művelődési Központban tevékenykedtek, ahol havonta két előadást szerveztek – egészség- és környezettudatosság tematikában. Polacsek Anna Anikó – alelnökként – 2007-ben csatlakozott a szervezethez. Mint elmondta, a pandémia miatt szabadtéri programokban kezdtek gondolkodni – így két éve a Lajosvárosban tartják az egészség- és jóganapot.

Az Egri Közösségi Alapítvány pályázatán a Kampány egy szebb világért című Föld napi programjukkal indultak, amelyet áprilisban valósítottak meg a Kölcsey téren. „Közel háromszáz gyermek vett részt a rendezvényen, ezt a civil hálózat segítségével nem tudtuk volna megvalósítani” – fejtette ki Polacsek Anna Anikó. Az alelnök a mozgalmas programok mellett a kézműves foglalkozásokat emelte ki, amelyek kapcsán – mint elmondta – az óvodások szüleitől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptak.


SZERZŐ: VERES PETRA
BEKÜLDÖTT FOTÓK