Beszélgetés Ferenczy Tamással, Eger régi-új főkertészével

27 éven át volt a Városgondozás Eger Kft. főkertésze Ferenczy Tamás, aki öt év után újra megkapta ezt a nemes, de kihívásokkal teli feladatot. Az ő vezetése alatt harminc esetben kapott nemzetközi vagy hazai díjat a város, de a szakembert is több díjjal tüntették ki.

Miért érezte fontosnak, hogy ismét elvállalja ezt a megbízást?

Úgy érzékeltem, hogy azoktól a régi hagyományoktól, eredményektől, melyeket korábban elért a város, kissé eltávolodtunk… Bízom abban, hogy a magam szaktudásával, tapasztalatával tenni tudok azért, hogy a régi sikerek, eredmények nyomán haladjon tovább Eger. Ehhez erősíteni kell a szakmaiságot, ami nem is feltétlenül pénz, hanem inkább odafigyelés kérdése. Beszűkült a felhasznált egynyári növények fajtaösszetétele, így ezeket szükséges lesz bővíteni. Kiváló magyar fajtákkal rendelkezünk a már elhunyt, világhírű magyar nemesítő, dr. Kováts Zoltán jóvoltából. Az egynyáriaknak több mint 150 fajtája létezik, ezekből kell kiválasztani azokat, melyek nálunk ültethetők. Ugyanakkor az egynyáriak eléggé költségigényes növények, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az évelőkre is. Kiemelten kellene figyelni arra — és ez már pénzkérdés —, hogy manapság, igazodva a klímaváltozáshoz, és szem előtt tartva a költséghatékonyságot, elengedhetetlen az automata, csepegtető öntözőrendszer kiépítése. Ez a minőségi egynyári növényfelület fenntartásához nélkülözhetetlen, és az így felszabaduló öntözőkapacitást a fák, cserjék locsolására lehetne fordítani. Más településeken száz százalékos a kiépítettség, sőt, van, ahol száztíz, hiszen már a kandelábereken lévő virágokat is így öntözik.

Mekkora területen, milyen feladatokat látnak el a városban?

Egymillió-kétszázezer négyzetméter zöldfelületet tart fent a Városgondozás Eger Kft. közszolgálati szerződés alapján. Huszonhétezer darab fát, több mint nyolcvanezer egynyárit, harmincezer kétnyárit (pl. árvácska, nefelejcs, százszorszép), huszonötezer hagymás növényt gondozunk, de feladataink közé tartozik a város közel hetven játszóterének rendben tartása is. Emellett karbantartási feladatokat – például csatornák, díszkivilágítás, utcabútorok javítását -, fagallyazást, fakezelést is végzünk. Nyáron a köztisztaság-szervezési, télen a síktalanítási, hóeltakarítási munkák várnak ránk. Egyelőre naprakésszé kell tennünk a sövény- és fűnyírásokat, be kell fejeznünk a növényültetéseket. Az igényes munkavégzést szeretném megvalósítani minden téren, mert úgy gondolom, a szép, igényes zöldfelület nemcsak a szemnek, de a léleknek is jót tesz, hiszen közérzetjavító hatása is van.

Melyek azok a korábban közkedvelt elemek, melyeket szeretne visszahozni?

Például a Dobó térre a leandereket, a virágoszlopokat, így teremtve egyfajta mediterrán hangulatot a város központjában. Nagy sikerű volt korábban a pataktakarítási akciónk, melyet újra megszerveznénk ősszel, a katasztrófavédelemmel már fel is vettem a kapcsolatot. Szeretném a déli városkaput hangsúlyossá tenni, és az évszaknak megfelelő virágokból kirakni az Eger feliratot, ezzel fogadva a hozzánk érkezőket.

Jó példát ellesni nem szégyen. Melyek azok a települések, ahol követendő példákkal találkozott?

Hévíz fejlesztései sok tekintetben példaértékűek, de Székesfehérváré, vagy Balatonfüredé, Szolnoké is. A fenntartás színvonala mellett a növényfelhasználás, a növények fajtaösszetétele, harmóniája követendő példa lehet. Ebben az évben például Balatonfüred lesz az európai verseny díjátadó ünnepségének helyszíne, Székesfehérvár pedig részt vett a versenyben.

Mely díjakra a legbüszkébb?

2006-ban a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen város kategóriában I. helyezést nyert el Eger, majd 2007-ben az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében aranyérmet szerzett – utóbbi versenynek szakmai irányítója voltam. 2008-ban indítottuk el a Börtön a városért programot, melyet én koordináltam. Megtisztelő elismerés volt számomra, hogy megkaptam a büntetés-végrehajtási emlékérem ezüst fokozatát. 2012-ben a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség nekem ítélte az Év Főkertésze díjat. Sokat tettem, dolgoztam azért, hogy a termálfürdő területén található keleti platánfa elnyerje az Európai Év fája díjat 2013-ban. Most szeretném elérni, hogy a Virágos Magyarország verseny egyik tematikus díját, a Magyarország legszebb fasora címet elnyerjük a négy érsekkerti vadgesztenyesorral, hiszen ez a több mint kétszáz fa ritkaságszámba megy.

Július 19-én Egerbe látogatott a Virágos Magyarországért verseny zsűrije. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal távoztak?

Jártak többek között az Érsekkertben, ahol a tematikus díjra benevezett vadgesztenye fasort is megnézték, a Dobó téren, valamint az Érseki palota udvarán. Az Eszterházy téren megtekintették a dr. Kováts Zoltán emlékének állított virágkiállítást, majd ellátogattak az I. világháborús hősök temetőjébe is. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, dicsérték a város tisztaságát, a rendezettséget. Úgy gondolom, bizakodva várhatjuk az októberi eredményhirdetést mind a város, mind a tematikus díj vonatkozásában.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT