Nagy Ádámot, a tavaly megalakult Eger Lions Club elnökét kérdeztük

Azóta, hogy 1917-ben az Egyesült Államokban létrehozták a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a jószolgálati célok jegyében fogant szervezet a világ legnagyobb, klub alapon szerveződő mozgalmává vált, amelynek napjainkban mintegy másfél millió tagja van, akik több mint kétszáz ország ötvenezer klubjába tömörülve végzik jótékony tevékenységüket. Hálózatuk a hevesi megyeszékre is kiterjed, miután az elmúlt esztendő tavaszán megalakult az Eger Lions Club. Hogy kik és miért hozták létre, és hogy mit sikerült elérniük abban a másfél évben, amelynek legnagyobb részét a koronavírus-járvány fémjelezte? Többek között ezekről beszélgettünk Nagy Ádámmal, az egri klub elnökével.

Az ország több tucatnyi Lions-csapata közül az egyik legfiatalabb az egri, amelyet 2020 márciusában alapítottak. Honnan jött az ötlet, s miért gondolták úgy, hogy a városunkban is szükség lenne egy ilyen csoportra?

Többünkben felvetődött – mondja Nagy Ádám –, hogy jó lenne csatlakozni egy olyan szervezethez, amelyben a munkánk révén tudunk jót és hasznosat tenni. Az alapító tagjaink között akadtak, akiknek már voltak e területen szerzett tapasztalatai, és persze, olyanok is, akiknek teljesen ismeretlen volt ez a világ. Miután az világos volt számunkra, hogy bejegyzett egyesületként, illetve egy nagy nemzetközi szervezet részeként szeretnénk dolgozni, szétnéztünk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Igen fontos volt például, hogy olyan közösséget találjunk, amelynek itt még nincs képviselete. Végül is a Lions volt az, ami valamennyi követelménynek megfelelt, legfeljebb azon csodálkoztunk, hogy Eger vajon miért „szűz” terület, ugyanis Lions-klubok a környékbeli városokban is vannak, így többek között Miskolcon és Gyöngyösön. Emellett szimpatikus volt, hogy tag – életkortól, vallástól, nemtől, vagyoni helyzettől, stb. függetlenül – bárki lehet. Ez nagyon lényeges momentum, ugyanis sok olyan szervezetről tudunk, amelyekben például csak férfiak vannak, márpedig mi kifejezetten a hölgyekkel együtt, az ötleteikre, a meglátásaikra támaszkodva akarunk jó ügyeket szolgálni.

A honlapjuk szerint jelenleg tizennégyen vannak. Miután egy-egy Lions-klub általában 20-30 tagot számlál, valószínűsítem, hogy nem zárkóznak el az újabb jelentkezők elől. Milyen feltételeknek kell megfelelnie, aki Önökkel tartana?

Aki nagykorú és fizeti a tagdíjat, szívesen látjuk. Különleges elvárásaink nincsenek, ám mivel ez egy baráti társaság is, szükséges, hogy az illető hozzánk hasonló elveket valljon, a miénktől ne gyökeresen eltérő elképzelései legyenek a működésünket illetően. Amúgy azok a személyek, akiknek a fotójával a weboldalunkon találkozott, a legaktívabb tagjaink, akik részt vettek a különféle rendezvényeinken, és rendre ott vannak a közgyűléseinken, de összesen már mintegy húszan csatlakoztak hozzánk. Nagyon reméljük, hogy a következő hónapokban a létszámunk gyarapodik majd, mivel a koronavírus-járvány a csapat bővítése szempontjából is komoly akadályt jelentett.

Ha már itt tartunk… Mennyire nehezítette meg a dolgokat, hogy az indulásuk jószerivel egybeesett a koronavírus-járvány első hullámának kezdetével?

Bevallom, azt hittük, nagyobb gondot okoz majd. Ugyanis az ismert helyzet ellenére is sikerült több online adománygyűjtő akciót levezényelnünk: említhetném az 1552 projektet, ami az Egri Borműhely borászaival közös kampányunk volt, és amelynek révén több millió forinttal támogattuk a járvánnyal harcoló egészségügyi dolgozókat. De jelentős összeggel segítettük az SMA-val diagnosztizált Zsombor gyógyulását is. Tény persze, hogy a személyes találkozások megkönnyítették volna a munkánkat, de a tanulság mégiscsak az, hogy ha ilyen körülmények között is helyt álltunk, rendezett viszonyok mellett még eredményesebbek lehetünk.

Az említetteken kívül kiknek tudtak még örömöt szerezni?

Nos, a Bikavér Ünnepen a megváltozott képességű, míg a Kaláka Fesztiválon a Családok Átmeneti Otthonában lévő gyerekek kirándulására gyűjtöttünk. Az egri kórház kardiológiai osztálya számára – helyi vállalkozókkal közösen – egy ultrahangkészüléket vásároltunk, illetve negyven rászoruló család kapott tőlünk karácsonyfát, köszönhetően az Egererdő Zrt.-vel való együttműködésünknek. És bár a felsorolást még folytathatnám, úgy vélem, ennyiből is látszik, hogy milyen úton haladunk.

A világ Lions-klubjai ezer és egy területen látnak el jószolgálati feladatokat: így az egészségügyben –látássérült emberek és rákos gyermekek segítése, cukorbetegség megelőzése –, aztán a műemlékek és a környezet megóvása terén, stb. Önök számára mely célok a legvonzóbbak, illetve miként dől el, hogy épp kik életét próbálják könnyebbé tenni?

Havonta van közgyűlésünk, ahol egyszerű többséggel határozunk arról, mely ügy mellé állunk. Ami meg azt a kérdést illeti, hogy mi lenne a fő csapásirány, nos, bár egy csomó dolog még alakulófélben van – ugyanis további tagokat és lehetséges támogatókat is keresünk –, egyre inkább körvonalazódik egy olyan elképzelés, hogy elsősorban nehéz helyzetbe kerülő, rászoruló helyieken segítsünk, legyen szó gyermekekről, családokról vagy egy-egy személyről. Ami természetesen messze nem jelenti azt, hogy kizárólag ilyesmivel foglalkoznánk, hiszen például most is gondolkodunk egy Lions egészségnap megszervezésén, amihez az országos szövetségünk biztosíthatna különböző eszközöket. Hogy ebből lesz-e valami, az még a jövő zenéje, amiként előre azt sem tudhatjuk, hogy az elkövetkező hónapok nem hoznak-e olyan helyzeteket, eseményeket, amelyek szükségessé teszik, hogy más kampányokat találjunk ki, mint amilyenekben eredetileg gondolkodtunk.

Annak az esetleges támogatónak, aki kedvet kap ahhoz, hogy Önökkel együtt cselekedjen jót, mi a teendője?

Ha ellátogat az egerlionsclub.hu weboldalunkra, minden lényeges információt megtalál rólunk: az eddigi projektjeinkről és a tagságunkról ugyanúgy, mint a velünk való kapcsolatfelvétel módjáról. Az egyébként külön öröm számunkra, hogy akik részt vettek már egy-egy kampányunkban, pontosan látták, milyen ügyeket karolunk fel, így legközelebb is szívesen tartanak velünk.


SZERZŐ: STANGA ISTVÁN
FOTÓ: EGER LIONS CLUB