Galuska Balázs tűzoltó törzsőrmester, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója 2020-ban Bátorságért Érdemjel elismerésben részesült, amiért kimenekített egy embert egy besenyőtelki égő családi házból, majd megkezdte újraélesztését. A tűzoltóval munkájáról beszélgettünk.

Mit jelent Önnek a tavaly kapott elismerés?

A Bátorságért érdemjel megerősített abban, hogy elismerik az ember kemény munkáját és a hivatásához való hozzáállását.

Adrenalin és józan ész. Hogyan fér meg együtt a kettő a tűzoltó számára?

A riasztást követően valamennyiünkben elkezd dolgozni az adrenalin. Ezt mindenki másképpen tudja kezelni. Bármilyen káresethez vonulunk ki, meg kell őriznünk a hidegvérünket és profiként kell végrehajtani feladatainkat. Nem mutathatjuk kifelé, hogy idegesek vagyunk, ahogy feszültek sem lehetünk azok előtt, akik segítségre szorulnak. Akiknek éppen ég a házuk, vagy be vannak szorulva egy összeroncsolódott gépjárműbe, ránk számítanak, tőlünk várják a segítséget és mi pontosan azért vonulunk a helyszínre, hogy a tőlünk telhető legtöbbet tegyük értük. Minden tűzoltónak meg kell tanulnia a veszélyes helyzeteket is higgadtan és józan ésszel kezelni, hiszen nagyon fontos, hogy mi, a mentést végzők se váljunk mentendő személyekké. Az évek alatt szerzett tapasztalatok is segítenek egy fiatal tűzoltónak, hogy minél szakszerűbben végezze a beavatkozásokat, ezért is osztják be a kezdőket tapasztalt tűzoltók mellé, akiktől tanulhatnak a káresetek felszámolása során.


„A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság közreműködésével 2020. novemberében és decemberében szén-monoxid-vészjelzőket, valamint füstérzékelőket adott át Heves megyei családoknak. Az összesen 38 darab készülékből 16 Egerben és a környező településeken talált gazdára” – ismertette lapunkkal a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei szóvivő, aki számos hasznos tanácsra hívta fel figyelmünket.

Melyek a leggyakoribb mulasztások?

Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetében csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Mindezeknek azonban nem kellene bekövetkezni, hiszen létezik olyan eszköz, amely teljes biztonsággal jelzi, ha baj van. Egy otthoni füstérzékelő nagyjából egy percen belül jelez, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni. Ha úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjünk neki. Fontos, hogy az ilyen esetet is be kell jelenteni!

Melyek a legfőbb veszélyforrások?

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében! Nem elhanyagolható veszélyforrás az sem, hogy a tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól is lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat pedig hagyjuk lehűlni! Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani! Az égő olajba jutó víz ugyanis azonnal gőzzé alakul és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok pedig égési sérüléseket és komoly tűzkárokat okozhatnak.

Mire hívják fel a figyelmet a hatóságok ebben az időszakban?

Az egyik legfontosabb célkitűzésünk a tűzesetek, valamint a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. Ennek érdekében nemcsak figyelemfelhívó kampányokat, előadássorozatokat és képzéseket szervez a bizottság, hanem lehetőségeihez mérten eszközöket is biztosít a családoknak ahhoz, hogy erősíthessék otthonuk biztonságát. Fontos, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt, szén-monoxid-vészjelzőt, hiszen ezek a kis készülékek akár életet is menthetnek.

Ez számos esetben már beigazolódott, hiszen időben jelezte az ingatlan lakóinak, mikor veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezett a lakásban, így elég idejük volt elhagyni lakhelyüket és értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetők a tragédiák:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, utóbbiba résszellőzőt kell beszereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni.
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: GALUSKA BALÁZS ARCHÍV