Az ősz elkápráztat minket csodálatos színeivel. A természet búcsúja a téli pihenő előtt fantasztikus látványt nyújt, az indián nyár melegszínekben pompázó díszek készítésére inspirálja a virágkötőket, melyek tökéletes őszi hangulatot varázsolnak otthonunkba.  A Florentin Virágszalonban már minden adott ahhoz, hogy akár egy cserepes növénnyel, egy kopogtatóval, vagy egy csokor virággal ezt a hangulatot hazavigyük.

A természet ajándékait minden évben örömmel használjuk fel otthonunk díszítésekor, készüljön belőlük csokor, kopogtató, asztali dísz, vagy egy csodaszép koszorú. Igényünk van arra, hogy beköszöntsenek otthonunkba az évszakok és az ünnepek. Pető Mónika virágkötő úgy véli: ma már az őszi díszítésre is ugyanolyan gonddal készülünk, mint például tavasszal a húsvétira.

A vágott virágok kínálatában van-e kifejezetten őszre jellemző választék?

Egy-egy őszi csokor megkötésekor örömmel ajánljuk például a hortenziát, őszirózsát, gerbera- és szegfűféléket, a napraforgót, vagy a színes, apró virágú krizantémot, de ezek a virágok gyönyörűen mutatnak önmagukban is. Fontosnak tartom a virágok tartósságát, ezért két-három, vagy akár többfajta virágból dolgozunk. Fontos a színharmónia is, sokszor készítünk olyan csokrokat, melyekben a virágfajták különbözőek, de színük egyforma, vagy csak árnyalatnyi különbség van köztük.  Színekben a narancs, piros, lila és barna árnyalatai köszönnek vissza ilyenkor ősszel, melyek nagyon jól harmonizálnak a világos, vagy épp a sötétzöld levelekkel. A színes bogyókat, terméseket is előszeretettel használjuk, például a csipkebogyót, a díszalmát, a dísztököt, a makkot, vagy a tobozokat, különböző fűfélékkel, de például gyönyörű kiegészítő a vörösesbarnára festett tölgyfalevél is.

Erkélyünkre, teraszunkra, kaspóinkba milyen őszi növényeket ültessünk?

Nagy sikere van ilyenkor az intenzív színekben pompázó erikaféléknek, a varjúhájnak, illetve a százszorszépnek és az árvácskának, mely azért is csodálatos, mert ha most elültetjük, a téli hibernálás után tavasszal újra virágzik. Természetesen a megannyi színváltozatot felvonultató őszirózsa és krizantém a kertből, a teraszról, vagy az erkélyről sem maradhat el. De érdemes kipróbálni a díszkáposztát is, mely nem fagy el, és azokat a cserjéket, melyek bogyóikkal, leveleikkel díszítik környezetünket. Ilyenek például a fajdbogyó és a hebefajták.

Ma már nagyon sok ajtót díszít kopogtató, koszorú. Milyen anyagokat használjunk az őszi dekorációhoz?

Őszi díszeinket a melegség és a naturális anyaghasználat jellemzi. A kopogtatókat, koszorúkat egyébként otthon is el lehet készíteni: egy-egy őszi séta alkalmával gyűjtsünk be terméseket, makkot, gesztenyét, tobozokat, szedjünk színes faleveleket, fűféléket, borostyánindákat. Ha ezeket moha-, vagy koszorúalapra rögzítjük, igazán különleges őszi koszorúkat alkothatunk. Használjuk bátran a dísztököket is: asztali dísznek vágjuk ki a tök belsejét, helyezzünk bele oázist, melybe egy-két szál színes szegfűt, krizantémot, csipkebogyót tűzünk. Ez a kompozíció kb. egy hétig szép marad. A dísztököket használhatjuk kiegészítő díszítésként is, vagy akár töklámpásnak. Csodálatos díszek készíthetők száraz- és selyemvirágokból is, ráadásul ezek tartósak.

Az indián nyár után az ősz már az elmúlást hozza, ilyenkor bizonyára változnak a díszek színei is.

Igen, mindenszentek idején az erős színekből átváltunk a visszafogott pasztellszínekre, főképp a fehérre és annak árnyalataira, valamint a natúr színekre. A vágott és cserepes virágok közül a legnépszerűbbek a krizantémok, választhatunk az apróbb, többvirágú, illetve a hagyományos nagyvirágúak között. A sírdíszek élő- vagy szárazvirágból, fenyővel, örökzölddel, pozsgásokkal, tobozokkal készülnek, a koszorúk fenyőből és mohából. Dekoratív habrózsát is örömmel használunk a díszítéshez, melyet a színével harmonizáló színezett, vagy natúr termésekkel egészítünk ki.

Pár éve tapasztaljuk, hogy az őszi kellékeket, díszeket már mindenszentek után felváltják a karácsony díszei, főképp a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben. Helyesnek tartod ezt az irányt?

Egyáltalán nem… Fontos lenne megadni az adventi várakozás élményét, nem kellene siettetni a karácsonyra való hangolódást. A november elejétől elindított kampányok épp ennek a várakozásnak az élményét teszik tönkre.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT