Búcsúzunk Törőcsik Maritól, a magyar színház- és filmművészet egyik legkiemelkedőbb szereplőjétől

Hosszan tartó betegség után 85 éves korában hunyt el Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-, illetve Balázs Béla-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész. A hazai filmes és színházi élet egyik legkimagaslóbb alakja több mint 130 színházi bemutatót élt meg, emellett több mint száz filmszerepre kérték fel. Pályájáról, egri kötődéséről, illetve filmtörténeti jelentőségéről a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorában Hernádi Ferencet, mozgókép- és médiaismeret szakos pedagógust, valamint Honfi Gábort, az Eger Sikeréért Egyesület alelnökét kérdeztük.

Heves megyei származása és tanulmányai részben Egerhez kötötték

A Pélyen született Törőcsik Mari édesapja Egerbe járt a ciszterciekhez (ma Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium), ő pedig édesanyja és nővére után az angolkisasszonyoknál tanult (Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnázium, majd Egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és AMI, ma Szent Imre Katolikus Általános Iskola).

2013-ban az akkori Ward Mária Általános Iskola egy emléktáblával tisztelgett egykori tanulója előtt. Az avatásra városunkba látogatott Törőcsik Mari. A színművész akkori, TV Egernek tett nyilatkozatából is egyértelműen kitűnt az a szerénység és alázat, amely végigkísérte az életét: „Szívből nagyon köszönöm, hogy egy város emlékezni, és emlékeztetni akar rám, hogy élt itt valaki, járt itt valaki iskolába, aki talán a magyar kultúráért tett is valamit, úgyhogy ez nagyon jól esett.”

Majd 2019-ben az Érsek utca Egri Csillagok Sétányán – Kovács Kati énekesnő, illetve a város Olimpiai bajnok vízilabdázói után – a harmadik díszkövet Törőcsik Mari tiszteletére avatták. Az átadón az Eger Sikeréért Egyesület közbenjárásával a színművész egy videóüzenetben köszöntötte a megyeszékhely lakóit:

„Eger a szívemben él, ezt komolyan mondom. Ez a második otthonom a szülőfalum után. Legyenek boldogok, hogy egy ilyen városban élnek!”

Az Egri Csillagok Sétányát díszítő, eddig átadott emlékplakettekkel azokat az embereket méltatták, akik életpályájukkal, munkásságukkal nevezetesebbé, híresebbé tették a várost.  „Alázattal végezte a munkáját, és sosem a dicsekvés éltette – ez a hiánya nagy erényeként jellemezte a pályáját” – fogalmazott Honfi Gábor, a kezdeményezést elindító Eger Sikeréért Egyesület alelnöke.

Szerelmes fiatal, munkáslány, feleség, édesanya, nagymama – minden életszakaszt hitelesen formált meg a vásznon

„Operettszakos főiskolai hallgató korában lépett először kamera elé a Körhinta című filmben, már akkor föltűnt sokoldalú kifejezőkészsége” – olvasható a Magyar Filmlexikon róla szóló szócikkében. Mint írják: „Emocionális és racionális egység jellemzi játékát mind színpadon, mind mozgóképen… Szerepeivel mélyen azonosul. Elemi erővel tudja ábrázolni a tragikus sorsokat, hitelesen a könnyed, vígjátéki alakokat.”

Törőcsik Mari minden társadalmi réteghez kötődött a szerepein keresztül. „Úgy adott, hogy mindvégig valósághű maradt” – emlékezett a színművész munkásságáról Honfi Gábor.

A Körhinta új korszakot, egyfajta újjászületést jelentett a magyar filmművészetben

Még el sem végezte az akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskolát, amikor első nagy sikerét aratta Fábri Zoltán 1956-os filmjében, a Körhintában.

„Ehhez szükségeltetett a rendező zsenialitása, valamint Illés György szeme, látásmódja” – fogalmazott Hernádi Ferenc. Hozzátette, utóbbi operatőr egyszer azt mondta, Törőcsik Mari érezte a kamerát és a legapróbb rezdülésre is képes volt, ő egy olyan alapvetően ösztönös zseni, aki később, a színművészetin megtanulta a szakmát. „A csillagok ritka állása szerint, esetleg százévente, ha magyar területen születik egy-egy ilyen kiemelkedő egyéniség” – méltatta a színművészt a pedagógus.

„Óriási a különbség a színházi és a filmszínész között”

Törőcsik Mari nagyon fiatalon, a főiskola elvégzése után egy évvel kapta meg a Balázs Béla-díjat. Az elismerés ellenére azonban támadások is érték. „Azt mondták rá, hogy filmszínésznő, és hogy nem tud színpadon játszani. Éppen ezért hatalmas belső küzdelmeken ment keresztül, míg a szakma és a kritikusok egyaránt elfogadták” – emlékezett vissza Hernádi Ferenc. „Az első tíz évét a színpadon kudarcok sorozta jellemezte, mert meg kellett tanulnia a színpadi színészetet” – tette hozzá.

Törőcsik Mari a Varsói melódia című darabbal aratta az első nagy színházi sikerét, amely meghatározta a pályáját. A magyar filmművészetben pedig korszakok jellemezték munkásságát. „Rendre megemelte az adott művet, mindig jobb volt, mint maga a film” – emlékezett róla Hernádi Ferenc. Mint elmondta, a magyar filmben nincs még egy olyan világszerte megbecsült szakember, mint ő. „Azt a nevet, hogy Törőcsik Mari, mindenhol ismerik” – tette hozzá.

A színművész családja április 22-én szűk körben vett végső búcsút a színművésztől. Hamvait végakarata szerint a Tiszába szórták Pély községnél – áll a Nemzeti Színház közleményében.

A Törőcsik Mariról szóló beszélgetés visszanézhető a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorának április 21-i adásában.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VERES PETRA, TV EGER